Gemeente Maassluis

Nieuwe stap in ontwikkeling bedrijventerrein De Dijk


Het bedrijventerrein De Dijk gelegen tussen de Vlaardingse Dijk en de Nieuwe Waterweg wordt nu gebruikt voor industrie en opslag. Om de ruimte beter te benutten en optimaal gebruik te maken van het groene karakter en het waterfront, onderzoekt de gemeente Maassluis de mogelijke vestiging van diverse bedrijven. Na diverse vooronderzoeken, afstemming met de gemeenteraad en ondertekening van grondreserveringsovereenkomsten in oktober jl., wordt nu een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van dit bedrijventerrein.

Het college van B en W heeft besloten om het ontwerpbestemmingsplan `Bedrijventerrein De Dijk' vanaf 14 april 2011 een periode van zes weken in het publiekscentrum in het stadhuis ter inzage te leggen. En daarnaast wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de locatie, zoals het starten van een tweede marktonderzoek, opstellen van een inrichtingsplan, het uitwerken van de haalbaarheidsonderzoeken zoals vastgelegd in de grondreserveringen en het vinden van geïnteresseerde bedrijven voor de nog beschikbare percelen.

Marktonderzoek

In vervolg op het in 2008 uitgevoerd marktonderzoek is vanwege de inmiddels veranderde marktomstandigheden, gestart met een vervolgonderzoek om de mogelijkheden voor het bedrijventerrein De Dijk voor de regionale en de Maassluise markt in beeld te brengen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de locatie voor de verschillende marktsegmenten, waarbij de contacten met de Ondernemers Federatie Maassluis (OFM) en de Bedrijvenkring Maassluis (BKM) uitgebreid worden benut.

Inrichtingsplan

Voor de gehele locatie De Dijk wordt een inrichtingsplan opgesteld, om het door BDP.Khandekar ontworpen stedenbouwkundig plan verder uit te werken en in te vullen.

Ook wordt het door de gemeenteraad gekozen `craquelémodel' voor de begraafplaats verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Hierbij is een groene en natuurlijke invulling een eerste uitgangspunt. Naar verwachting wordt het definitief ontwerp nog voor de zomer ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Grondreserveringsovereenkomsten

In oktober 2010 zijn diverse grondreserveringsovereenkomsten getekend. Tijdens de looptijd van deze reserveringen onderzoeken de bedrijven samen met de gemeente of vestiging op De Dijk ruimtelijk en financieel een haalbare kaart is.

Thom van der Boon B.V. en Bagua B.V. (voor Thermen de Waterweg) zijn inmiddels hard aan het werk om de plannen voor De Dijk definitief vorm te geven. Beide overeenkomsten zijn verlengd en de uitkomsten van de haalbaarheidsonderzoeken worden voor de zomer verwacht. Zodra de studies leiden tot een positief resultaat, wordt overgegaan tot het sluiten van koopovereenkomsten voor de grond.

Rijkeboer B.V. heeft om haar moverende redenen afgezien van een verlenging van de reserveringsovereenkomst voor de ontwikkeling en realisatie van de aula op de nieuwe begraafplaats. Inmiddels wordt onderzocht op welke wijze een aula op de begraafplaats kan worden gerealiseerd, wat de rol van gemeente en marktpartijen daarbij kan zijn en welke financiële consequenties dit heeft.

Op dit moment zijn nog drie percelen beschikbaar voor geïnteresseerde bedrijven.

Planning

Zodra de koopovereenkomsten met Thom van der Boon B.V. en Bagua B.V. zijn gesloten, het ontwerp voor de nieuwe begraafplaats is goedgekeurd en het bestemmingplan in de gemeenteraad is vastgesteld, kan worden gestart met de uitvoering. Vooruitlopend hierop worden de voorbereidingen getroffen in de vorm van uitgewerkte saneringsplannen en


-bestekken en het opstellen van definitieve inrichtingsplannen voor het gehele terrein.

Actuele informatie over de plannen voor werklocatie De Dijk staat op www.dedijk.info.