Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)


Winkelen in Zwolle naar hoger niveau

18/04/2011
De binnenstad van Zwolle en winkelcentrum Diezerpoort ontvangen vrijdag 29 april a.s. allebei de eerste HBD-ster in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Binnen KVO werken ondernemers, gemeente, vastgoedbeheerders, politie en brandweer samen om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen en daarmee een prettige winkelomgeving te creëren voor consumenten.

Burgemeester Henk Jan Meijer zal op 29 april vanuit de gemeente de convenanten ondertekenen voor beide winkelcentra waarmee de samenwerking officieel wordt bezegeld tussen de verschillende partijen. De eerste HBD-ster wordt toegekend door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) omdat de samenwerking is vastgelegd en op basis van onderzoek een gedegen plan van aanpak is opgesteld om de huidige pijnpunten op te lossen.

Samenwerken
Nog meer dan in het verleden vindt er afstemming plaats tussen politie, stadswachten en particuliere beveiligingsdiensten om alle vormen van overlast in de binnenstad te voorkomen, dan wel in de kiem te smoren. Door een beter contact tussen ondernemers en politie worden ondernemers gestimuleerd om vaker melding te maken van overlast en aangifte te doen van bijvoorbeeld winkeldiefstal. SMS-alert wordt ingevoerd om bij een diefstal of vermist kind alle winkeliers in het gebied zo snel mogelijk te kunnen waarschuwen. In beide gebieden is tijdens een schouw geconstateerd dat de verlichting op sommige plekken beter kan. De gemeente gaat de verlichting herstellen en extra lichtpunten plaatsen.

Toekomst
Beide winkelgebieden gaan de komende twee jaar aan de slag met deze maatregelen. Over twee jaar wordt opnieuw onderzoek gedaan om het effect van de maatregelen te meten en het plan van aanpak bij te stellen. Beide winkelgebieden kunnen dan op gaan voor de tweede HBD-ster.