Ministerie van Defensie


Terugverplaatsing uit Afghanistan loopt ten einde

18 april 2011, 13.39 uur

De eenheid die het personeel en materieel uit Uruzgan terugbracht naar Nederland keert zelf huiswaarts. Zaterdag droeg commandant luitenant-kolonel Robin Schoonen op Kandahar Airfield de taken over aan de Nederlandse ondersteuningseenheid, het National Support Element onder commando van majoor Bas Homfeld.

De zogeheten Redeployment Task Force vertrok in juli 2010 naar Afghanistan, om de vooruitgeschoven posten en Nederlandse bases in Uruzgan op te breken. De afgelopen maanden werkten zij vanaf Kandahar Airfield om te bekijken welk materiaal teruggaat naar Nederland, wat in Afghanistan achterblijft en wat voor de politietrainingsmissie in Kunduz gebruikt kan worden.

Opleveren kamp

De taken van de Redeployment Task Force worden overgedragen aan het National Support Element. Foto: ministerie van Defensie

De Nederlandse ondersteuningseenheid maakt de komende tijd het werk af waar de Redeployment Task Force niet meer aan is toegekomen, zoals het leegruimen en opleveren van het Nederlandse kamp op de vliegbasis. Daarnaast staan er nog 90 containers en 60 voertuigen gereed voor transport, zoals Bushmaster- en Patria-pantservoertuigen en MB-terreinwagens voor de missie in Kunduz.

Naar verwachting komen de militairen van de terugverplaatsingseenheid eind deze week aan in Nederland.