Gemeente Valkenswaard


Gevarieerde Dag van de Wijk

Circa 60 personen namen op zaterdag 16 april deel aan de Dag van de Wijk.

Het gemêleerde gezelschap bestond uit raadsleden, het college van burgemeester en wethouders, vertegenwoordigers van management en medewerkers van de gemeente Valkenswaard en medewerkers van A2-partnergemeente Cranendonck. Ook bestuurders en medewerkers van Woningbelang, Woonbedrijf en Paladijn namen deel, evenals de Dorpsraad Borkel en Schaft, Wijkraad Dommelen en Wijkcommissie 't Gegraaf, buurtverenigingen en Stichting Bloemencorso Valkenswaard.

Na het openingswoord door wethouder M. Wijnen, portefeuillehouder Wijkgericht werken, kregen de deelnemers een gevarieerd programma voorgeschoteld, bestaande uit presentaties door de wijkcoördinatoren van de gemeente, de wijkorganen uit Borkel en Schaft, Dommelen en 't Gegraaf, de Stichting Bloemencorso, Woningbelang en Woonbedrijf. Deze presentaties gaven een goed beeld van de resultaten van de intensieve samenwerking tussen de wijkorganen, betrokken bewoners en de professionele organisaties. Via een fietstocht langs diverse locaties in Dommelen en Valkenswaard werd de diversiteit van die resultaten duidelijk: Wijkgericht werken gaat over speellocaties en buurthuizen, maar ook over veilige fietspaden en oversteekpunten, buurtpreventieprojecten en opschoonacties in het groen en het ontwikkelen van communicatiemiddelen zoals websites en wijkkranten. Belangrijk zijn ook de - vaak heel vernieuwende - projecten om de contacten en onderlinge betrokkenheid te bevorderen tussen buurtbewoners of tussen groepen bewoners, zoals jongeren en ouderen. Betrokkenheid was ook het thema van de presentatie van Stichting Bloemencorso: vele inwoners van de gemeente Valkenswaard zijn, verspreid over 14 buurtschappen, nagenoeg het hele jaar in touw voor het Bloemencorso, één van de grootste evenementen van Valkenswaard.

De Dag van de Wijk werd afgesloten in buurthuis D'n Turfberg waar een groep enthousiaste vrijwilligers de deelnemers gastvrij onthaalde. Deelnemers en organisatoren kijken terug op een zeer geslaagde dag.


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444