CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Egyptische dierenarts in cel voor beledigen leger

ma 18-04-2011

De eerste politieke zaak in Egypte na de revolutie eindigde vorige week in Cairo in een nederlaag voor de vrijheid van meningsuiting toen een militair tribunaal een jonge dierenarts tot 3 jaar cel veroordeelde voor het beledigen van het leger. De veroordeelde, Maikel Nabil Sanad, vreest dat hij de gevangenis niet levend zal verlaten.

Nabil Sanads problemen met de autoriteiten begonnen zo'n acht jaar geleden, toen hij 18 was. Op zijn weblog liet hij zich kritisch uit over het Egyptische leger. Hij werd meerdere keren gearresteerd, maar vrijgelaten voordat er een rechtzaak kwam. Hij is een actief blogger en een erkend dienstweigeraar.

Na zijn deelname aan de Egyptische revolutie, die op 11 februari tot het opstappen van de president Hosni Mubarak leidde, en als doel had een langdurige democratie en vrijheid te bewerkstelligen, staan de zaken er voor hem anders voor. Nabil Sanads eigen vrijheid duurde exact 44 dagen.

Op 28 maart jl., werd Nabil Sanad in zijn huis gearresteerd door een groep soldaten. De opdracht tot arrestatie was afkomstig van de militaire raad. Tot aan de verkiezingen, later dit jaar, leidt deze raad Egypte. De jonge dierenarts moest voor een militair tribunaal in Nasr City in Cairo verschijnen. Hij werd ervan beschuldigd "het leger te hebben beledigd door vals nieuws erover te publiceren" en "de openbare veiligheid te hebben belemmerd". Op 11 april werd hij schuldig bevonden en tot drie jaar cel veroordeeld.

Vanaf het moment van zijn arrestatie mocht Nabil Sanad slechts één keer met de buitenwereld communiceren: een telefoontje plegen met zijn broer. In een interview dat hij in oktober gaf, zei hij dat hij vreesde te worden gedood als hij in militaire handen zou vallen.

"Ze hebben me beschuldigd van collaboratie, van verraad, van het werken voor buitenlandse belangen," vertelde Nabil Sanad aan een Israelische journalist (dat alleen al betuigt van een ongebruikelijke openheid binnen de Egyptische maatschappij).
"In het licht van deze campagne, begon ik voor mijn leven te vrezen als ik in het leger zou moeten dienen, vooral in een organisatie die censuur en een niet-neutraal militair justitieel systeem kent. In mijn wens te blijven leven, prefereer ik het zelfs om voor jaren in de gevangenis te zitten boven het avontuur om vermoord te worden door het leger."

Nu blijkt dat Nabil Sanad alsnog in militaire handen is gevallen, omdat hij in een militaire gevangenis zijn straf moet uitzitten. In dit kader heeft de organisatie War Resisters' International - een organisatie die als doel heeft steun te bieden aan dienstweigeraars - laten weten te vrezen voor de veiligheid van Nabil Sanad.

Een woordvoerder van de organisatie, Andreas Speck, verduidelijkte dat Nabil Sanad niet veroordeeld is voor het weigeren van militaire dienst. Vorig jaar werd hij officieel wegens gewetensbezwaren en verklaard pacifisme vrijgesteld van dienstplicht.

"Ik wil geen wapen richten op een jonge Israeli, die het leger moet dienen om het bestaansrecht van zijn staat te verdedigen," vertelde Nabil Sanad in oktober aan Roee Nahmias van Ynet, een Israelische nieuwswebsite.

"Ik wil niet deel uit maken van antisemitische handelingen of zaken die Israels bestaansrecht in de regio loochenen. Ik zie Israel als een liberale, moderne staat met een religieus karakter. Ik heb vrienden in Israel en ik denk dat Israelis het recht hebben zichzelf te verdedigen," voegde hij eraan toe.