Gemeente Millingen


Tevredenheid over carnaval


Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn en Ubbergen, hebben in samenwerking met politie Gelderland-Zuid en de organiserende carnavalsverenigingen, een gezamenlijk plan van aanpak uitgevoerd.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben de gemeenten Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn en Ubbergen, in samenwerking met politie Gelderland-Zuid en de organiserende carnavalsverenigingen, een gezamenlijk plan van aanpak uitgevoerd voor een zo feestelijk en veilig mogelijk verloop van de festiviteiten. Veiligheidsaspecten rond de optochten en terugdringen van alcoholgebruik stonden in de aanpak centraal. De samenwerking is wederom goed bevallen.

Voor het hele gebied was er één integrale flyer uitgereikt met spelregels die de deelnemers aan de optochten kregen via de organiserende verenigingen. Tevens zijn de spelregels gepubliceerd op de websites van de diverse partners. In het zogeheten `optochtreglement' was onder meer opgenomen dat alcoholische drank voor bestuurders van carnavalswagen en deelnemers onder de 16 taboe is en dat vervoer van personen op een carnavalswagen alleen is toegestaan tijdens de optocht en niet buiten de optochtroute. Deelnemers dienden zich te onthouden van kwetsende of discriminerende teksten en gedragingen.
Excessen deden zich tijdens de optochten niet voor en het aantal bekeuringen voor overtredingen liep sterk terug, van 23 in 2010 naar slechts vier dit jaar. Bij de diverse alcoholcontroles rondom de feestelijkheden kregen uiteindelijk zes bestuurders een proces-verbaal voor rijden onder invloed. Er bleek overigens vrijwel geen relatie te zijn tussen de overtreders en carnaval.