Gemeente Rotterdam

jonge rotterdammers herdenken oorlogsgeschiedenis rotterdam

18 april 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Het stadsbestuur schenkt dit jaar samen met verschillende scholen extra aandacht aan het herdenken van WOII door kinderen en jongeren. Lancering website Brandgrens in de klas

Stadsbestuur wil meer kinderen en jongeren betrekken bij herdenkingen Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) willen hiermee de jeugd meer betrekken bij de geschiedenis van Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb: `De oorlog is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van onze stad.

Door hier samen met jonge Rotterdammers op een goede manier bij stil te staan zorgen we voor onderlinge verbondenheid en een gedeelde geschiedenis.' In aanloop naar de nationale dodenherdenking op 4 mei en de herdenking van het bombardement op Rotterdam op 14 mei, worden er verschillende bijeenkomsten, projecten en wandelingen georganiseerd om kinderen en jongeren bewust te maken van de invloed van de Tweede Wereldoorlog op het hedendaagse Rotterdam.

Brandgrens in de klas
Wethouder Hugo de Jonge gaf vanochtend op basisschool Het Landje, samen met een aantal leerlingen, het startsein voor de website `Brandgrens in de Klas', een nieuw onderdeel op de website brandgrens.nl. Op de site staan originele filmfragmenten, beeldmateriaal en informatie waarmee leerlingen in de klas aan de slag kunnen zodat ze leren wat voor impact het bombardement op Rotterdam heeft gehad. Het Gemeentearchief, het OorlogsVerzetsMuseum en het Mariniersmuseum bieden hier een overzicht van de onderwijsprogramma's met het thema Tweede Wereldoorlog aan. Wethouder De Jonge: 'Juist in de klas zijn er veel mogelijkheden om kinderen bewust te maken van wat de Tweede Wereldoorlog voor onze stad heeft betekend. Dit project biedt veel interactieve mogelijkheden om zelf op zoek te gaan naar de verhalen van toen en wat deze betekenen voor het Rotterdam van vandaag.'

Herdenkingen en bezoek aan Westerbork
Op woensdag 4 mei zijn kinderen en jongeren bij verschillende herdenkingen en kransleggingen door het stadsbestuur aanwezig. Bij de herdenkingsbijeenkomsten bij het Bronzen Kruis op Hofplein, het Metalen Herdenkingskruis bij het Hoofdbureau Politie en bij het Metalen Herdenkingskruis bij Coolsingel 75 zijn Rotterdamse schoolkinderen aanwezig. Ook zijn jonge Rotterdammers aanwezig bij de herdenking bij het monument `De Vallende Ruiter', de dienst in de Grote of Laurenskerk, de stille tocht naar het Stadhuisplein en de herdenking bij het Centraal monument.

Er zijn verschillende scholen die deelnemen aan het project `Adopteer een monument'. Hierbij 'adopteren' leerlingen een oorlogsmonument in Rotterdam. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen.

Tijdens de herdenkingswandelingen lopen basisscholen onder begeleiding van het Gilde Rotterdam, in samenwerking met het Gemeentearchief, in groepen één van de drie routes langs monumenten en herdenkingstekens. De gids vertelt over Rotterdam in oorlogstijd. Er doen ruim 170 leerlingen van zes scholen mee. Speciaal op 4 en 14 mei worden voor alle Rotterdammers open herdenkingswandelingen georganiseerd. Op maandag 9 mei bezoekt Burgemeester Aboutaleb herinneringscentrum Kamp Westerbork, samen met een aantal leerlingen van het City College en het Montessori Lyceum.

Aanvullende informatie

www.brandgrens.nl