Politie Zaanstreek-waterland

Motorrijders moeten rijbewijs inleveren

Assendelft, 17-04-2011 o Tijdens een controle op de Communicatieweg West heeft de politie zondagavond van drie motorrijders het rijbewijs ingevorderd omdat ze meer dan 50 km per uur te hard reden.

De snelste haalde een snelheid van 149 km per uur (na correctie) waar 60 km per uur is toegestaan. De snelheid werd gemeten met een lasergun.

Sinds een aantal weken is de zogenaamde winterstop ten einde en gaan motorrijders weer massaal de weg op. Deze groep weggebruikers heeft misschien een stoer imago maar is wel degelijk kwetsbaar. Motorrijders lopen niet zelden letsel op als zij bij een verkeersongeval betrokken raken. Belangrijke oorzaken van motorfietsongevallen zijn voorrangsfouten, of verlies van de macht over het stuur. Het risico voor een motorrijder om in het ziekenhuis terecht te komen, is 20 keer hoger dan voor inzittenden van personenautos. In Zaanstreek-Waterland was in de periode 2005 tot en met 2009 bijna 1 op de 10 ernstige gewonden een motorrijder.
Motorrijders die binnenkort hun eerste voorjaarsrit maken, doen er goed aan hun motor eerst rijklaar te (laten) maken en te oefenen op een rustige plek dichtbij huis. Na een winter van weinig tot geen motorrijden is het weer wennen aan de snelle, directe bewegingen van een motor.
Hieronder enkele tips om goed voorbereid het nieuwe motorseizoen in te gaan:
Oefen remmen en sturen. Na een winterstop is het motorrijden niet zomaar verleerd maar is de de routine wel verminderd.
Controleer de bandenspanning. Als de motor lang heeft stil gestaan, is de bandenspanning afgenomen.

Controleer van de remmen. Het remsysteem is de belangrijkste veiligheidsvoorziening van een motor.

Controleer van de schokdempers. Met versleten schokdempers is wegligging slecht.
Controleer van de verlichting en draag beschermende en opvallende en kleding om niet over het hoofd te worden gezien door andere weggebruikers.
Tot slot: Anticipeer op medeweggebruikers. Vooral tijdens het voorjaar zijn andere weggebruikers nog niet bedacht op motorrijders op de weg.