Gemeente Hoogeveen

Verkenning naar huisvesting speciale lesplaats in Hoogeveen

18 april 2011 - In Hoogeveen start een verkenning naar speciale onderwijshuisvesting voor leerlingen die buiten het regulier basisonderwijs les krijgen.
Nu hebben deze kinderen in Hoogeveen nog drie alternatieven: sbo De Kameleon, sbo De Carrousel, so G.J. van der Ploegschool. Het plan is deze scholen op één locatie te huisvesten. Wethouder Ton Bargeman: "Met dit initiatief hebben de gezamenlijke scholen en de gemeente Hoogeveen elkaar gevonden op ambitie, want de leerling verdient het!"

Bundelen krachten

De drie scholen hebben hun eigen kwaliteit, deskundigheid en identiteit (christelijk en openbaar). In de ontwikkeling van onderwijskwaliteit is het winst als deze drie scholen hun krachten bundelen. In de huisvesting zijn bijzondere voorzieningen nodig. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een kook- of technieklokaal of een ruimte voor fysiotherapie en motorische remedial teaching. Deze voorzieningen kunnen dan met de drie scholen gedeeld worden.
Daarnaast zijn er meerdere deskundigen die elkaar goed van dienst kunnen zijn, omdat de advisering en begeleiding van leerlingen om verschillende invalshoeken vraagt. Ook is het niet voor alle kinderen duidelijk welke speciale vorm van onderwijs het beste past. Een combinatie kan dan ook aangeboden worden.

Samenwerking en planning

De bedoeling is dat de leerling wel vaart bij de samenwerking. Behalve de drie genoemde onderwijspartijen doen ook andere partijen mee aan de samenwerkingsverkenning. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om onderwijsaanbieders voor leerlingen met een gedragsproblematiek (cluster 4). In Hoogeveen bestaat alleen in het voortgezet onderwijs een aanbod voor deze doelgroep.
Na de verkenning met de partners volgt een haalbaarheidsonderzoek. De planning van het realisatiejaar is mede daarvan afhankelijk.

Passend onderwijs

De nieuwe conceptwet Passend Onderwijs vraagt om afstemming bij speciale zorgarrangementen. De eerste vraag is: wat heeft deze leerling nodig? Deze verplichting tot passende oplossingen geldt voor het regulier basisonderwijs. In de uitvoering van nodige onderwijszorg kunnen verschillende deelnemers elkaar aanvullen en de leerling beter helpen. De begeleiding en ondersteuning aan de basisscholen moet gericht zijn op voortgang in de eigen school.
Voor sommige leerlingen is dat niet voldoende. Dan is een speciale (basis-)school gewenst. Het is belangrijk voor Hoogeveen dat dit onderwijs in de eigen regio gegeven kan worden. Het vervoer naar scholen elders kost niet alleen veel tijd, maar het haalt kinderen ook weg uit hun sociale omgeving. De gemeente Hoogeveen is er veel aan gelegen dat deze onderwijsvoorziening in de eigen gemeente goed wordt ingericht.

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 18 april 2011

Reageer op "Verkenning naar huisvesting speciale lesplaats in Hoogeveen"

Uw naam: ____________________

Uw e-mailadres: ____________________

Uw reactie:
__________
__________
__________
__________
__________
__________
__________

Verstuur reactie Annuleren

---