Trillend fietszadel verhoogt veiligheid

Persbericht van Veilig Verkeer Nederland

TECHNASIUM TOP AWARD UITGEREIKT AAN NEWMAN COLLEGE BREDA

Dit weekend is de Technasium Top Award uitgereikt aan leerlingen van het Newman College in Breda. Veilig Verkeer Nederland heeft een opdracht uitgeschreven om te voorkomen dat je met z'n drieën of meer naast elkaar kunt fietsen. Dit is niet alleen verboden, het levert ook nog eens veel irritaties op en kan tot onveiligheid leiden. De afgelopen jaren vielen 10 dodelijke slachtoffers en 132 ziekenhuisgewonden in de leeftijdsgroep 12 tot 14 jaar.

De winnaars van de award hebben een oplossing bedacht dat het zadel gaat trillen als er met meer dan 2 mensen naast elkaar wordt gefietst. De winnaars, Michel, Teun, Sjors en Rens hebben gebruik gemaakt van de RFID-chip. Deze chips registreren of er met z'n drieën naast elkaar gefietst wordt. Als er met z'n drieën naast elkaar gefietst wordt, gaat er een signaal naar de bestuurder van de fiets: het zadel begint hinderlijk te trillen van links naar rechts. Het systeem treedt na 40 seconden in werking, zodat passanten er niet voor zorgen dat het zadel gaat trillen.

Fietsfabrikant Gazelle en fietsspecialist Halfords zijn enthousiast over de innovatieve systemen. "Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Technologische ontwikkelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de verbetering van fietsveiligheid. Halfords is dan ook blij met initiatieven zoals de Technasium Top Award.", aldus Mark de Jonge. De jury bestond uit Roel Martens van Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool, Mecheline Leijten Stichting Technasium en Kirsten Knol van Veilig Verkeer Nederland.

De afgelopen maanden hebben ruim 1.500 technasiumleerlingen gewerkt aan de opdracht van Veilig Verkeer Nederland. Begin dit jaar vonden regionale wedstrijden plaats, en dit weekend was de landelijke finale tussen 10 teams van verschillende technasiumscholen. Opvallend was het hoge aantal meisjes dat participeerde.

*




Razende Robot Reporter