Gemeente Berkelland



Inzamelen plastic afval in Berkelland was vorig jaar een groot succes

Maar liefst 447.590 kg plastic ingezameld

plastic inzamelen

In de gemeente Berkelland is vorig jaar maar liefst 447.590 kg plastic ingezameld. Dit is veel meer dan verwacht. Volgens de landelijke proeven werd verwacht dat in het eerste jaar 277.000 kg zou worden ingezameld. Dat is dus veel meer geworden. Het geeft aan dat de inwoners volop meewerken aan de plasticinzameling!

Uit landelijke proeven bleek dat in een gemeente als Berkelland in het eerste jaar ongeveer 15 kg plastic per huishouden wordt ingezameld. In het tweede jaar is dat 20 kg en in het derde jaar 25 kg. In onze gemeente werd in het eerste jaar al 24 kg per huishouding ingezameld. Daaruit blijkt dat de inwoners het nut zien van het apart inzamelen van plastic en daar goed aan meewerken.

Ruilen containers

Omdat het plastic apart wordt ingezameld, hebben veel inwoners geen grote grijze container meer nodig. Plastic neemt immers veel ruimte in beslag. Meer dan 1.100 inwoners hebben hun grote grijze container dan ook geruild voor een kleine. Dat betekent dat veel minder afvalstoffenheffing hoeft te worden betaald. In 2011 scheelt dat 64 euro. Deze inwoners hebben dus direct financieel voordeel van de gescheiden inzameling van plastic.

Evaluatie

De gemeenteraad had in 2009 besloten om het plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen. Het plastic wordt elke maand huis-aan-huis opgehaald in speciale plastic zakken. Er is toen afgesproken dat na verloop van tijd zou worden bekeken hoe de inzameling loopt. In de evaluatie is het inzameling van het plastic afval in 2010 onder de loep genomen.

Bij de gemeente komen vragen van inwoners over plastic afval, waaronder ook de volgende:

Kan elke twee weken worden ingezameld?

Uit ervaringen elders blijkt dat er dan in verhouding weinig meer plastic wordt ingezameld. De inzamelkosten worden dan bovendien zo hoog dat de uitgaven voor de plasticinzameling hoger worden dan de opbrengsten. En dat strookt niet met het besluit van de raad dat de kosten van inzameling niet hoger mogen worden dan de opbrengsten.

Kan met containers worden ingezameld?

De gemeente krijgt nu een vergoeding per ton ingezameld plastic. Deze vergoeding krijgt de gemeente in ieder geval tot en met 2012. Er is nog veel onzekerheid over de vergoeding na 2012. Het is dan ook niet verstandig om nu grote investeringen te doen die later misschien niet worden vergoed.

Kunnen er uitgiftepunten in de kleine kernen komen?

Het maken van extra uitgiftepunten vraagt veel organisatie. Er moeten niet alleen geschikte locaties worden gezocht. De uitgiftepunten moeten ook regelmatig worden bevoorraad. Dit kost veel tijd en daarmee veel geld. Daarom is besloten om met de afvalkalender 24 inzamelzakken mee te sturen. Medio dit jaar worden nogmaals bij iedereen extra inzamelzakken bezorgd. Voor veruit de meeste inwoners zal dit voldoende zijn.