Waterschap Groot Salland

Ruimte voor de Rivier-clip `Beste Nieuwkomer' op filmfestival

Laatste wijziging: 18 april 2011

De korte film `Wat gaan ze met de IJssel doen?' over het Ruimte voor de Rivierproject bij Deventer heeft op het AVO Filmfestival de prijs van `Beste Nieuwkomer' gewonnen. De film is gemaakt door de Deventer filmnast Paul van Agten in opdracht van de waterschappen Groot Salland en Veluwe.

Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe voeren samen Ruimte voor de Rivier Deventer uit. Deze maatregelen omvatten in totaal het graven van zes nevengeulen langs de IJssel die zorgen voor een lagere hoogwaterstand en een snellere afvoer in tijden van hoogwater op de rivier.
Om het project op beeld vast te leggen hebben de waterschappen Paul van Agten van le Chapeau in de arm genomen om periodiek een zogeheten IJsselclip te maken die wordt uitgezonden op Deventer TV en Salland TV. Verder verschijnen de clips op diverse websites, zoals die van de beide waterschappen, youtube en www.hartvoordeventer.nl. Sinds kort is `Wat gaan ze met de IJssel doen?' ook opgenomen op het internationale en prestigieuze www.thewaterchannel.tv `Wat gaan ze met de IJssel doen?' is de eerste IJsselclip in de reeks.

De jury van het AVO Filmfestival nam onderstaande in het juryrapport op:


1) thema/motief/inhoud
Op originele wijze een verhaal over de plannen die men heeft om de IJssel van extra geulen te voorzien.

2) Verhaalstructuur
De film begint als een speelfilm, maar ontwikkelt zich tot een informatief geheel. De plannen en bedoelingen ervan komen naar voren, evenals de mening van enkele inwoners.

3) Filmische vormgeving
Leuk bedacht om dit onderwerp een ludiek kantje te geven. Het camerawerk is goed verzorgd, evenals het geluid. De intro zorgt voor leuke, afwisselende shots.

Een leuke film waarbij het onderwerp op inventieve manier is benaderd.

De AVO (Audiovisuele Vereniging Oost) organiseert jaarlijks het AVO Festival, doorgaans in de maand april. Het festival is tevens de voorselectie voor de landelijke NOVA (Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele Amateurs) manifestatie in oktober/november.

Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een overstroming zijn in het ongunstigste geval 2 tot
4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het Nederlandse rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op meer dan 30 plaatsen meer ruimte, waaronder de IJssel bij Deventer. Alle landelijke maatregelen samen vormen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.

Meer informatie over Ruimte voor de Rivier is te vinden op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en www.ruimtevoorderivier.nl. Meer informatie over Paul van Agten is te vinden op www.lechapeau.nl

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl