Gemeente Asten
Jongerenoverlast brandweerkazerne aangepakt

In de omgeving rondom de brandweerkazerne is de afgelopen periode sprake van jongerenoverlast. De politie en gemeente ontvingen diverse meldingen van overlast. Verder zijn er ook vernielingen aangericht. Jongerenoverlast in de gemeente Asten wordt in samenwerking met politie en jongerenwerk aangepakt volgens een vast protocol.

Uitgangspunt van dit beleid is dat jongeren een eigen plek zoeken in hun weg naar volwassenheid. Ze trekken vaak op in een groep. Jongeren(groepen) mogen, net als iedereen, gebruik maken van de openbare ruimte. Dat dit soms tot enige overlast leidt is begrijpelijk. Er zijn echter grenzen. Meestal voelen jongeren die grenzen zelf aan; mocht dat echter niet zo zijn dan moeten die grenzen worden aangegeven.

In het geval van de overlast rond de brandweerkazerne zijn inmiddels diverse acties uitgezet. Zo ontvingen de bewoners van Campanula een brief waarin wij onze aanpak uitleggen en vragen om eventuele overlast te blijven melden.

Bijeenkomst jongeren en ouders

De gemeente heeft een bijeenkomst belegd met een aantal jongeren die op de betreffende plek gesignaleerd is. Ook hun ouders waren uitgenodigd. De politie en brandweer hebben een toelichting gegeven op de specifieke overlast die ervaren is. Verder zijn er duidelijke afspraken gemaakt wat wel en niet wordt getolereerd..

Afspraken

Concreet is afgesproken dat jongeren tot enkele maanden niet meer verblijven onder de luifel bij de brandweerkazerne; daarna volgt een gesprek met de brandweer. Voor het terrein tussen Campanula en de brandweerkazerne geldt dat er geen sprake mag zijn van alcohol- of drugsgebruik, geen rommel wordt achtergelaten en rekening wordt gehouden met de omgeving. Verder is verzocht om na 23.00 uur niet meer aanwezig te zijn. Bij overlast wordt door gemeente of politie ingegrepen.

Na het gesprek zijn er overigens geen meldingen van overlast meer binnengekomen.