IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 18 april t/m vrijdag 22 april 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 18 april
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast is Saskia Goldschmidt, actrice en schrijfster over haar debuut Verplicht gelukkig. Portret van een familie. Vader Paul Goldschmidt is logopedist en heeft de reputatie spastische kinderen aan het praten te krijgen, maar zijn eigen kinderen moeten stil zijn. Hij overleefde het concentratiekamp Bergen-Belsen en daarom moeten zijn vrouw en kinderen, die immers 'niets' hebben meegemaakt, gelukkig zijn. Saskia Goldschmidt schreef haar familieverhaal; over een slechte vader, maar een inspirerend mens...


* Dinsdag 19 april
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

In de serie 'Auschwitz Toerisme' legde fotograaf Roger Cremers de bezoekers van Auschwitz-Birkenau vast. Zijn foto's zijn verstilde observaties van menselijk gedrag, zonder dat ze de gruwelen van de betreffende plek laten zien. Eén van de meest trieste en weerzinwekkende plekken op aarde is nu de reisbestemming van een bijzondere vorm van toerisme.


* Woensdag 20 april
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met de historici Willem Melching en Marcel Stuivenga over hun boek Joseph Goebbels, Hitlers spindoctor. Een selectie uit de dagboeken 1933-1945.

De dagboeken van Joseph Goebbels zijn een unieke bron over de geschiedenis van het Derde Rijk. Fascinerend zijn de verslagen van zijn gesprekken met de Nazi-elite. Bijzonder zijn de beschrijvingen van zijn talloze ontmoetingen met Adolf Hitler.


* Donderdag 21 april
Omroep: IKON, presentatie: Mieke Spaans

Paul Rosenmöller interviewt kinderboekenschrijfster Anna van Praag over haar nieuwe jeugdthriller Vossenjacht. Eerder maakte zij zich boos over de stuitende braafheid van de hedendaagse kinderliteratuur. Zijn er grenzen aan wat je kinderen mag laten lezen?


* Vrijdag 22 april
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Yvette van der Pas komt praten over haar boek Duizend Angsten. Praktijkverhalen over angst, dwang en paniek. Ze beschrijft hierin hoe voorkomen kan worden dat angst je leven gaat beheersen. Aan bod komen onder meer angst voor spinnen, bloosangst, agorafobie, hoogtevrees en angst voor agressieve gedachten. Van der Pas is psycholoog-psychotherapeut en verzorgt postdoctoraal cognitief gedragsonderwijs.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl