Raad van State



Persagenda
maandag 18 april 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Alkmaar van het bestemmingsplan 'Jaagpad Oost'. Het plan heeft betrekking op een gebied dat wordt begrensd door het Noordhollandsch Kanaal aan de zuidzijde en de Schermerweg aan de noordzijde. Aan de westkant sluit het gebied aan op het voormalige terrein van Stoel van Klaveren. Aan de oostzijde eindigt het gebied ongeveer ter hoogte van de Marconistraat waar de Schermerweg bij het Noordhollandsch Kanaal komt. Het plan maakt de bouw van ruim 450 appartementen mogelijk op een voormalig industrieterrein langs het kanaal. Een bakkerij die op bedrijventerrein Ouddorp is gevestigd vreest dat de woningbouw zal leiden tot een beperking van zijn bedrijfsvoering. Daarom is hij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het bedrijf de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201101342/1)

11.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verleend voor een complex met elf zorgappartementen aan de Linterlerweg in Goor. De vergunning was aangevraagd door Huize Heeckeren B.V. Omdat het bestemmingsplan de bouw van dit complex niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. De Stichting Behoud Havezathe Heeckeren is het niet eens met het bouwplan. De stichting twijfelt aan de zogenoemde ruimtelijke onderbouwing bij de vrijstelling. De rechtbank in Almelo stelde de stichting echter in september 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010519/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om een softdrugsverbod af te kondigen voor een kinderspeelplaats aan de Hemonystraat in Amsterdam. Een aantal bewoners uit de Hemonystraat had de burgemeester om het verbod gevraagd. Volgens hen zijn er in de omgeving van de kinderspeelplaats vier coffeeshops gevestigd en wordt er op de kinderspeelplaats drugs gebruikt, drugsresten achtergelaten en is er veel overlast van wildplassers. Bovendien trekt het plein drugsdealers aan. De bewoners zien in een softdrugsverbod een goede oplossing om aan de overlast een einde te maken. Naar de mening van de burgemeester is zo'n verbod echter een 'te zwaarwegend middel'. Het is pas één keer ingezet ter bestrijding van de ernstige overlast op het Mercatorplein, en de overlast op de Hemonystraat zou nog goed te beheersen zijn. De burgemeester wil eerst het effect van andere maatregelen ter bestrijding van de overlast afwachten. De bewoners kwamen eerder tegen de weigering in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die stelde hen in september 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009884/1)

13.00 uur

Zitting over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend aan de Stichting Faunabeheer Eenheid Fryslân voor het doden van vossen van zonsondergang tot zonsopkomst in de periode van december 2009 tot en met december 2014. Het gaat om een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. In de ontheffing is bepaald dat de stichting gebruik mag maken van kunstlicht. Volgens het provinciebestuur is de ontheffing noodzakelijk zodat beschermde weidevogels geen gevaar lopen. Vooral tijdens het broedseizoen, dat globaal loopt van februari tot juni, zijn de weidevogels extra kwetsbaar voor vossen, aldus het provinciebestuur. De Faunabescherming verzet zich tegen de ontheffing. Volgens haar mag pas een ontheffing worden verleend als de weidevogels in hun voortbestaan worden bedreigd. Daarvan is geen sprake, aldus de Faunabescherming. Ook zou het gebruik van kunstlicht bij de jacht in strijd zijn met de zogenoemde Beneluxovereenkomst. In deze overeenkomst uit 1970 zijn regels opgenomen over de jacht en de vogelbescherming binnen de Benelux. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde in december 2010 dat het gebruik van kunstlicht bij de jacht op vossen in strijd is met de Beneluxovereenkomst. Het provinciebestuur is het niet eens met dit oordeel van de rechtbank en komt daarom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100944/1)
14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.