Buma Stemra geeft bij onderstaand bericht het volgende wederhoor:
Dit is onderdeel van een afspraak die met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gemaakt is, en is goed nieuws voor componisten en tekstdichters. Het is nu al zo dat iedereen die een feest of concert organiseert afdraagt aan de schrijver van de muziek die daar gespeeld wordt. Alleen bij de horeca was daar een uitzondering gemaakt tot 3000 euro. Dan viel het binnen de normale afspraken voor muziekgebruik. Dat is nu in overleg met en goedgekeurd door de KHN verlaagd naar 1000 euro om tot een eerlijkere vergoeding te komen van de componist, wiens muziek de horeca-onderneming gebruikt.
Ingezonden persbericht

Desastreuze nieuwe BUMA maatregel maakt clubs, dance organisaties, horeca en poppodia kapot!

BUMA wijzigt de regels van haar locatie licenties op desastreuze wijze, zonder de vele clubs, podia en clubnacht organisaties daar van op de hoogte te brengen. De maximum toegestane som van gages voor DJ's / artiesten was altijd 3.000 euro, maar gaat nu naar amper 1.000 euro. Hierdoor komen enorm veel Nederlandse clubs, podia en clubnachten enorm in de problemen. Al deze organisaties en ondernemers worden straks aan het einde van dit jaar door BUMA met onverwachte en gigantische rekeningen geconfronteerd. Vele ondernemers in deze sector gaan er namelijk van uit, dat de 3.000 euro grens nog steeds geldt binnen de huidige licentie voorwaarden. Eigenlijk lag zelfs de grens van 3.000 euro al onder vuur, en iedereen zou eerder verwachten, dat deze nu eindelijk eens verhoogd zou gaan worden naar bijvoorbeeld 5.000 euro.

De zeer beperkte 1.000 euro grens betekent ook, dat bijna geen enkele reguliere clubnacht nog onder een licentie kan vallen. Zelfs met een line up met relatief onbekende DJ's kom je namelijk al gauw boven deze nieuwe absurd lage grens van 1.000 euro uit, en val je dus buiten de licentie. BUMA kan hierdoor enorm veel extra club nachten achteraf gaan factureren! Immers, deze zogenaamde algemene tarieven leveren de BUMA veel meer geld op, namelijk 5-7% van bruto ticket omzet!
Noch staat BUMA toe, dat er eerstens kosten afgetrokken mogen worden van deze omzet, zélfs niet de kosten van de artiest! Een absurdere situatie kun je je bijna niet voorstellen. Let wel: We praten hier dus over extra kostenposten voor clubnacht organisaties en podia variërend van 500 tot 1.000 euro per avond!...

De verwachting is, dat vele clubnacht organisaties hier aan kapot zullen gaan, inclusief Herr Zimmerman, want dit extra soort kostenposten, bovenop de BTW verhoging van 6% naar 19%, zullen een desastreuze uitwerking hebben op deze gehele sector. Gedwongen door Overheid en BUMA zullen ticketprijzen van clubnachten voor uitgaande bezoekers van een niveau van 15 euro naar ca. 20 euro gaan! Dit zal de sector enorm veel bezoekers gaan kosten. Ook de horeca ondernemers in de dance sector en podia zullen hierdoor ernstig in de problemen komen, zo niet, failliet gaan.

Korte uitleg licentie muziekgebruik club/podium/horeca locatie:

Clubs & Podia locaties kunnen bij de BUMA een licentie afsluiten voor muziek gebruik. Dit houdt in dat zij op basis van hun oppervlak en het aantal openstellingen per jaar een 'X' bedrag op jaarbasis aan de BUMA betalen. Een gemiddelde club betaalt binnen een licentie tussen de 50 en 100 euro per avond aan muziekrechten. Echter, als, om wat voor reden dan ook, een ticket duurder moet zijn dan 15 euro, of als de totale som van artiesten/DJ gages van een event duurder is dan 3.000 euro (nu dus blijkbaar beperkt tot slechts 1.000 euro...), dan is de licentie opeens niet meer geldig. Naast de licentie kosten, factureert de BUMA dan nog eens 5 -7 % over de totale ticket omzet! Ook, tot nog steeds grote verbazing van de hele podia en clubscene, mogen er absoluut geen kosten van de procentueel belaste omzet afgetrokken worden, zelfs niet de fee van de ingehuurde artiesten/DJ's. In het huidige BUMA systeem is het dus zelfs zo, dat een clubnacht ondernemer bij verlies op zijn avond met een dure artiest, ook alsnog een vette rekening krijgt van de BUMA. Het is echt de omgekeerde wereld!...

Overigens is nog steeds onduidelijk, waar de door BUMA geïncasseerde bedragen naar toe 'verdwijnen'?...

Door wel enorme bedragen te incasseren en niet aan alle rechthebbenden uit te keren kon Buma-Stemra een enorm vermogen opbouwen. Volgens sommige onderzoekers zou het gaan om een belegd vermogen van ¤ 330 miljoen maar de auteursrechtenorganisatie houdt het zelf op 'slechts' ¤ 240 miljoen. (bron: http://www.theoderidder.nl/bustem.php )

Falend toezichthoudend college en verder slapende overheid...

Ondanks een slapend, zogenaamd toezichthoudend, college, wordt het nu toch echt de hoogste tijd, dat de politiek een einde maakt aan deze dubieuze malafide praktijken... Maar helaas lijkt men ook in Den Haag nog steeds niet te weten, hoe de BUMA opereert in de clubscene, terwijl de BUMA onder de radar bezig is, om de licentie situatie steeds verder uit te kleden... Al geruime tijd is Herr Zimmerman bezig, om het dubieuze handelen van de BUMA in de dance scene bij de Nederlandse politiek aan de kaak te stellen. Ook stapten vele organisaties al eerder naar de rechter en werd ook de NMA om ingrijpen verzocht, echter tot op heden zonder resultaat. De NMA verwijst 'eenvoudigweg' terug naar de overheid. Verandering van auteursrecht wetgeving, of aanpassing van de mogelijkheden in misbruik bij exploitatie ervan (e.g. BUMA), lijkt de enige oplossing. Na vele mailwisselingen en telefonische contacten werd Herr Zimmerman op 9 maart jl. zelfs voor een gesprek op het Binnenhof in Den Haag uitgenodigd door Tweedekamer fractie lid de heer Taverne (VVD), die zich o.a. bezig houdt met auteursrechten. Eén van de speerpunten in het gesprek met de VVD was, dat de BUMA al jaren lang absoluut niet corrigeert voor de jaarlijkse inflatie.

Al sinds de invoering van de euro, zijn de licentie omstandigheden van de BUMA níet met de inflatie mee gegaan, of, nog veel erger: Alleen maar in precies tegenovergestelde richting van de inflatie ontwikkeld. Dit, terwijl de kosten dus elk jaar enorm stijgen, zowel artiesten fee's, maar ook kosten, die niets met muziek te maken hebben, zoals decor, beveiliging, energie, personeel, promotie, enz, enz. Voorts komen bezoekers al lang niet meer alléén voor de geprogrammeerde artiest... Uitgaan is een totaal beleving geworden, en vooral tijdens creatievere en sportievere clubnachten, zoals bij Herr Zimmerman, gaat de BUMA veel te kort door de bocht.

In ons gesprek op het Binnenhof hebben wij aangegeven, dat de overheid dringend iets moet ondernemen tegen het o.a. het niet-hanteren van inflatie correctie door de BUMA. Bovendien moet eens bij de overheid doordringen, dat de wijze van tarifering door BUMA binnen de Dance & Podia sector absoluut niet van deze tijd is. Evenmin bleek men in Den Haag op de hoogte te zijn van deze recente en omstreden BUMA wijzigingen.

Het jaar is inmiddels 4 maanden oud, en zorgwekkend is het feit, dat vele clubnacht organisatoren, clubs en podia reeds DJ's en artiesten hebben gecontracteerd, waarbij nog gewoon rekening is gehouden met de 3.000 euro grens. Er is dus geen rekening gehouden met het feit, dat men al deze maanden eigenlijk al buiten licentie heeft gehandeld, en er dus een desastreuze extra naheffing door BUMA zal gaan plaatsvinden aan het einde van dit jaar, wanneer BUMA haar collecte ronde weer gaat maken. Overigens nog steeds, zonder dat men weet waar deze gelden naar toe 'verdwijnen'...
- Alle politieke partijen dienen goed geïnformeerd te worden over hetgeen er speelt.
- Een parlementaire enquête instellen is een reële optie.