Ingezonden persbericht


FNV Bouw & Infra bekroont beste winterbouwplaatsen

Limburg: Park Rijnbeek, Rijnbeekstraat in Venlo, aannemersbedrijf Van Nieuwenhuizen-Jongen uit Venlo

Brabant: De Posterije, Lievekamplaan in Oss, bouwbedrijf Hendriks uit Oss en complex Mira aan Mira in Veldhoven, bouwgroep Moonen uit 's Hertogenbosch.

Het weer en de bouwnijverheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de winter van 2010-2011. Die was dan wel minder streng dan de winter ervoor, niettemin hebben veel bouwvakkers in Nederland flink wat dagen te maken gehad met de sneeuw, vrieskou en gladheid. "Bij winterweer is het een absolute vereiste dat de aannemer de bouwplaats goed inricht", zegt regiobestuurder Anneke van Rossum van FNV Bouw & Infra Zuidoost. Na vele tientallen bouwplaatsen te hebben bezocht, is zij tot de slotsom gekomen dat er in haar werkgebied drie bouwplaatsen zijn geweest, die de winterse zaken het beste op orde hadden. Anneke van Rossum: "In Limburg heeft aannemersbedrijf Van Nieuwenhuizen-Jongen uit Venlo de beste prestatie geleverd op het gebied van een winterveilige bouwplaats. En in Noord-Brabant komt die eer toe aan bouwbedrijf Hendriks uit Oss. Overigens zat bouwgroep Moonen daar vlak achter."

Om in aanmerking te komen voor de titel 'Beste winterbouwplaats' heeft FNV Bouw & Infra bouwplaatsen kritisch beoordeeld op allerlei vorstbeperkende maatregelen. Anneke van Rossum: "Als je als aannemer een winterklare bouwplaats wilt hebben, dan moet je op de eerste plaats zorgen voor begaanbare loop- en rijpaden met goede afwatering. Daarnaast kun je op een goede winterbouwplaats niet zonder afschermingsmiddelen tegen kou en wind, zodat de werknemers kunnen doorwerken. Bovendien gelden de afspraken die in de cao zijn gemaakt over werken in streng winterweer."

Visie
FNV Bouw & Infra is van mening dat de belangrijkste factor bij het werk op de bouwplaats in de winter is, dat je als aannemer beschikt over een visie. Volgens de vakbond voor de bouw nemen visionaire bouwbedrijven de juiste maatregelen op het juiste moment. De aannemer die al in het september aan het werk gaat met de voorbereidingen op de winter, is nu eenmaal beter bezig dan zijn collega die pas aan het werk gaat als de sneeuw al valt.

Regiobestuurder Van Rossum: "Wat bij de beoordeling van winterbouwplaatsen ook een voorname rol speelt, is of werkgevers denken aan het plaatsen van kachels of andere warmteunits. En als het echt te gek wordt, heeft een slimme werkgever al van te voren voorzieningen getroffen om werkzaamheden van buiten naar binnen te verplaatsen."

Winnaars
De winnaars van de oorkonde voor de beste winterbouwplaats zijn:

Limburg - bedrijf: aannemersbedrijf Van Nieuwenhuizen-Jongen uit Venlo, project: Park Rijnbeek aan de Rijnbeekstraat in Venlo. Wat wordt er gebouwd: twee wooncomplexen met 41 en 61 luxe appartementen.
Uitreiking oorkonde: maandag 18 april, 12.30 uur op de locatie. Vlaai voor alle bouwplaatsmedewerkers.

Noord-Brabant - bedrijf: bouwbedrijf Hendriks uit Oss, project: De Posterije aan de Lievekamplaan in Oss. Wat wordt er gebouwd: zes stadswoningen, 69 appartementen en commerciële ruimtes.
Uitreiking oorkonde: donderdag 21 april, 12.30 uur op de bouwlocatie.Worstenbroodjes voor alle bouwplaatsmedewerkers.

Naast de eerste oorkonde reikt FNV Bouw & Infra in Noord-Brabant ook nog een tweede uit:
Uitstekende winterbouwplaats Noord-Brabant - bedrijf: bouwgroep Moonen uit 's Hertogenbosch, project: complex Mira aan Mira in Veldhoven. Wat wordt er gebouwd: winkelcentrum, 74 appartementen en parkeerdek.
Uitreiking oorkonde: donderdag 21 april, 9.00 op de bouwlocatie. Vlaai voor alle bouwplaatsmedewerkers.

De bouwplaatsen van Van Nieuwenhuizen-Jongen (Venlo), Hendriks (Oss) en Moonen (Den Bosch) zijn het beste op de winter voorbereid, zo heeft FNV Bouw & Infra. Op de meeste beoordelingscriteria scoorden zij een voldoende. Door hun zorgvuldige manier van werken, zorgen deze bedrijven ervoor dat hun werknemers op de best mogelijke manier kunnen doorwerken in winterse omstandigheden. De oorkonde 'Beste winterbouwplaats' en 'Uitstekende winterbouwplaats' hebben ze dan ook ruimschoots verdiend. Beide bedrijven zijn er trots op dat zij de oorkonde in ontvangst mogen nemen. Ook de werknemers hebben grote belangstelling.

Publicatiedatum: 17-04-2011 Zie het origineel