Ingezonden persbericht

18 april

Onderzoek Ouderenfonds:

Veertig procent ouderen alleen met Pasen

BUNNIK - Ruim veertig procent van de 65-plussers brengt de paasdagen alleen door. Terwijl veel Nederlanders er met Pasen op uit trekken of gezellig gaan brunchen met familie of vrienden, moeten zij in hun eentje een eitje eten.

Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Ouderenfonds onder 65-plussers. Vooral mensen van 85 jaar of ouder blijken vaak alleen te zijn met Pasen. Datzelfde geldt voor ouderen, die geen of slechts één kind hebben.

Overigens is het hebben van veel kinderen geen garantie voor een vrolijk, gezellig paasfeest. Ouderen met twee of drie kinderen hebben veelal niet over aandacht te klagen, maar opmerkelijk is dat senioren met vier kinderen of meer juist weer vaker "vergeten" worden. Zo zit van deze groep toch maar liefst 33 procent alleen met Pasen.

"Dat is heel schrijnend, maar deze uitkomst verbaast ons eigenlijk niet", zegt directeur Jan Romme van het Ouderenfonds. "Bij twee kinderen is er vaak meer verantwoordelijkheidsgevoel richting de ouders. Naarmate het aantal kinderen toeneemt, gaan broers en zussen ervan uit dat een van de anderen wel op bezoek zal gaan."

Uit de enquêteresultaten blijkt verder dat er met de paasdagen niet of nauwelijks iets voor ouderen wordt georganiseerd. Terwijl er inmiddels tal van initiatieven zijn om te voorkomen dat veel senioren een eenzame Kerst beleven, is dit met Pasen nauwelijks het geval.
Slechts 16 procent van de ondervraagden zegt dat er in de buurt iets wordt georganiseerd met de paasdagen. 41 procent zegt dat er in de wijk niets voor hen op touw wordt gezet en nog eens 43 procent zegt in ieder geval niet van een activiteit in de buurt op de hoogte te zijn.

"Helaas moeten we constateren dat er met de paasdagen weinig te doen is voor ouderen", aldus Romme. "Maar het is nu zo kort dag dat we daar op dit moment weinig meer aan kunnen veranderen. De uitslag van deze enquête geeft echter voldoende reden om daar volgend jaar zeker aandacht aan te besteden."

Het Ouderenfonds hoopt echter dat de uitkomsten van deze enquête mensen ertoe beweegt om de komende paasdagen aandacht te besteden aan de ouderen, die het anders zonder bezoek moeten stellen. Ook een ouderwetse paaskaart of een simpel telefoontje wordt al bijzonder op prijs gesteld.



Ingezonden persbericht