Provincie Flevoland

Twintig starters in Flevoland er bij

Publicatiedatum: 18 april 2011

Flevoland is mogelijk twintig nieuwe bedrijven rijker. Dat is dankzij het project Future Entrepreneur waarin potentiële starters op het ondernemerschap worden voorbereid. Gedeputeerde Andries Greiner heeft het project vandaag in het provinciehuis afgesloten.

Twintig starters hebben vanaf eind februari steun en begeleiding gekregen van verschillende instanties en deskundigen. Het doel was dat zij zo goed mogelijk met een eigen bedrijf zouden kunnen beginnen. Andries Greiner: "Er zijn veel mensen die een eigen bedrijf zouden willen starten, maar de stap niet durven te zetten. Met dit project proberen we die mensen over de drempel te helpen en kennis te laten maken met allerlei facetten van het ondernemerschap."

Training

Zes coaches hebben de starters begeleid. Eerst tijdens een driedaagse training en daarna wekelijks bij reflectiemomenten waaraan diverse workshops waren gekoppeld. Bijvoorbeeld van de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, Bedrijfskring Lelystad, Seats 2 Meet en anderen. Deze laagdrempelige aanpak werkt en heeft de starters in korte tijd enthousiast gemaakt voor het ondernemerschap. Achttien van de twintig gaan zeker door met hun plannen, die variëren van een internetwinkel, personal organizer tot een ijssalon.

ZomerOndernemer

Het project Future Entrepreneur komt voort uit het project ZomerOndernemer waar Flevoland in 2010 mee gestart is en dit jaar mee verder gaat. Jongeren krijgen tijdens hun zomervakantie de kans om een eigen onderneming te starten en daarmee kennis te maken met het ondernemerschap. Tijdens dit project meldden zich ook veel volwassenen aan. Voor hen is het project Future Entrepreneur ontwikkeld. In totaal hebben zich meer dan veertig mensen opgegeven, maar hebben uiteindelijk twintig de kans gekregen een eigen bedrijf te beginnen. Na de start bleken zich alsnog mensen voor het project op te willen geven.

Andries Greiner blikt tevreden terug: "Flevoland biedt ruimte voor ondernemen, letterlijk en figuurlijk. De provincie maakt zich dan ook sterk om het ondernemerschap te bevorderen. Dat gebeurt onder de vlag van Ondernemerspunt Flevoland door middel van verschillende trajecten: Kids in Bizz - een ondernemerspel in het basisonderwijs -, College Companies, ZomerOndernemer, Startersavonden en dit project Future Entrepreneur."

Zowel Future Entrepreneur, als ZomerOndernemer zijn, in het kader van het project MINI Europe, vanuit Zweden naar Flevoland gehaald. In dit project wisselen acht Europese regio's, waaronder Flevoland, `best practices' met elkaar uit op het gebied van ondernemerschap en innovatie.