Gemeente Goedereede


Koninklijke onderscheiding voor Maria Aafke van Kampen

Onderscheiding Maria van Kampen

Tijdens een bijzindere kerkdienst werd mevrouw Maria van Kampen Koninklijk onderscheiden voor het vele vrijwilligerswerk dat ze verrichtte voor de locale gemeenschap. Mevrouw Van Kampen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden opgespeld door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van Goedereede. De toespraak die de burgemeester hield, kunt u hier lezen.

Foto: Adri van der Laan

Dames en heren,

Het is een hele eer om deze bijzondere kerkdienst samen met u bij te mogen wonen. In deze dienst gaat speciale aandacht uit naar het vele vrijwilligerswerk. Dit werk is ontzettend belangrijk voor onze medemens. Dat stukje aandacht, extra zorg en medeleven in vrolijke en treurige omstandigheden is erg belangrijk. Daarin speelt u met zijn allen een bepaalde rol.

In uw midden is iemand die deze rol al voor een groot aantal jaren vervult, namelijk vijftien jaar lang. Hier heb ik op voorhand al heel veel waardering voor omdat persoonlijke omstandigheden het niet altijd even makkelijk maakten.

Ik zou dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om een aantal woorden te richten tot mevrouw Maria van Kampen. Ik probeer aan te geven dat wat u doet voor de kerk en voor uw medemens een voorbeeld is voor vele anderen. Het is gepast is om u daar vanmorgen voor te bedanken. Ik hoop dat uw inzet nog vele jaren mag duren!

Waarin liggen dan die verdiensten van mevrouw Van Kampen?

Van 2005 tot heden
U geeft mantelzorg aan buurvrouwen.
Toelichting: Een buurvrouw kreeg door lichamelijke omstandigheden moeite met communiceren. Mevrouw Van Kampen helpt haar met woorden oefenen ter verbetering van haar praten en schrijven. Samen gebruiken ze de middagmaaltijd omdat de buurvrouw anders minimaal eet.

Een andere buurvrouw in een echtscheidingsprocedure werd samen met haar twee kinderen door mevrouw Van Kampen opgevangen en geholpen. Aan de kinderen wordt een luisterend oor geboden. Zij kunnen hun kleine en grote kinderzorgen kwijt en krijgen een oprecht en ondersteunend antwoord. Zo kunnen zij met een goed gevoel de nieuwe situatie tegemoet treden.

Van 1998 tot 2000 was u voorzitter van het bestuur tot oprichting van een lokale afdeling op Goeree-Overflakkee van het Astma fonds.

Van 2006 tot 2008 was u bestuurslid van de lokale afdeling op Goeree-Overflakkee van de Diabetesvereniging Nederland.

Van 1995 tot heden
Vrijwilligster binnen Gereformeerde Kerk te Stellendam. Vanaf 1995 is mevrouw Van Kampen leidster voor de kindernevendienst; vanaf 1999 verzorgt zij ook de coördinatie en leiding van deze dienst.

Medio 2000 heeft mevrouw Van Kampen de coördinatie op zich genomen van de liturgiecommissie. Deze commissie bereidt ieder jaar minimaal vier diensten voor; twee kinderdiensten, drie gezinsdiensten, de kerstnachtdienst en de schuurdienst. Ook levert de commissie een belangrijke bijdrage aan `het startweekend' ter afsluiting van het winterseizoen.

In 2005 bent u ook coördinator geworden van het jeugdwerk tot en met twaalf jaar. Hieronder vallen de jongens- en meisjesclubs binnen de kerk en het kinderkoor. Haar taken hierin zijn het voorbereiden van de programma's, het ondersteunen van de leiding en de verantwoording van de financiën.

Naast deze `officiële functies' verricht mevrouw Van Kampen veel onzichtbaar werk door aandacht te hebben voor zieken, ouderen, alleenstaanden of mensen en kinderen die het moeilijk hebben. Buiten de nodige rusturen om, staat de deur altijd voor deze mensen open. En anders weet u deze mensen te bereiken door hen op te zoeken en mee te nemen naar bepaalde activiteiten. Hierbij kijkt mevrouw Van Kampen niet alleen naar de kerkelijk meelevende mensen maar ook heeft zij haar blikken gericht op de jongeren buiten de kerk.

Van 1973 tot 2007
Diverse functies binnen Scoutinggroep Stedost Rotterdam. Gedurende vele jaren heeft mevrouw Van Kampen zich zeer verdienstelijk gemaakt op allerlei gebieden binnen de Scoutinggroep Stedost. Zij gaf leiding aan diverse onderdelen (kabouters, explorers, stambegeleider) en bekleedde verschillende functies binnen het groepsbestuur (groepsbegeleider en voorzitter). Ook ging zij vele jaren mee met de zomerkampen. Samen met andere vrijwilligers organiseerde en ontwikkelde zij het scoutingspel. Dit vond plaats binnen een wijk met een verscheidenheid van kinderen en culturen. Na uw verhuizing naar Stellendam bent u toch elke zaterdag naar Rotterdam gegaan. Zo kon u op uw speciale wijze via de Scouting aandacht aan de kinderen schenken. Naast deze zaterdagen heeft u ook veel tijd geïnvesteerd in het voorbereiden van de opkomsten en overige activiteiten binnen de Scoutinggroep.

U werkte 28 jaar als leerkracht op de`Christelijke Basisschool Koningin Beatrix' in Ouddorp, waar ongeveer 450 kinderen onderwijs volgen. Op 1 juli 2007 werd u medisch ongeschikt verklaard voor de uitoefening van uw dagelijkse arbeid. Tijdens uw arbeidzaam leven heeft u zich lange tijd verdienstelijk gemaakt voor de samenleving, waarbij uw focus gericht was op de jeugd. Ik herinner u hierbij aan alles dat ik zojuist de revue heb laten passeren.

Ook gedurende de periode dat u lichamelijke ongemakken had, heeft u uw vrijwilligerswerk met dezelfde volharding voortgezet. Na een periode van 34 jaar heeft u in 2007 uw activiteiten bij de Scoutinggroep Stedost daarom moeten beëindigen.

Daarnaast was u al vanaf 1995 zeer actief binnen het kerkelijk jeugdwerk van de Gereformeerde Kerk te Stellendam. Ondanks uw beperkingen hebt u deze activiteiten voort kunnen zetten en dit doet u nog steeds met veel enthousiasme. Ook wil ik uw activiteiten als mantelzorger niet onvermeld laten. Deze periode is nog vrij kort is, namelijk vijf jaar. Maar opgeteld bij al uw andere werkzaamheden en uw lichamelijke beperkingen, is dit een forse investering geweest. Zeker omdat mantelzorg vaak extra zorg in psychische zin betekent en dus een extra last is voor diegene die zich daarvoor inzet.

Ik vind het een hele eer dat ik u, mevrouw Van Kampen, op voordracht van mevrouw Van Gerven-Iburg, uw vriendin, en ondersteunt door:

Ds. C.G. Kant, voormalig predikant Gereformeerde Kerk Stellendam; De heer A. Bijl, Scriba Gereformeerde Kerk Stellendam; Mevrouw S. van Wijk, werkgroep Goeree-Overflakkee Astma Fonds; Mevrouw R. Schoenmaker, voorzitter groepsbestuur Scoutinggroep Stedost; Mevrouw A. van Tol, voormalig voorzitter afdeling Goeree-Overflakkee Diabetesvereniging Nederland;
Drs. de heer A.E.J. van Kampen, uw broer.

Maria van Kampen4
(Foto: Adri van der Laan)

Wat is het op voorhand bijzonder dat u zoveel steunbetuigingen heeft gekregen! Dit zijn mensen die allemaal duidelijk wilden maken aan mij, als burgemeester, dat zij uw inzet zeer waarderen en daar veel respect voor hebben. En dat respect en die waardering kan ik alleen maar onderschrijven door aan te geven dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix, bij besluit van 21 maart 2011, nummer 671, heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.