Gemeente Vlaardingen



-

Verkeersexamen op de fiets

18-04-2011 |

Maandag 18 en dinsdag 19 april leggen 711 leerlingen van 26 Vlaardingse basisscholen het praktische verkeersexamen af. De kinderen uit groep 8 zijn eerder geslaagd voor het schriftelijke examen en kunnen nu in de praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. Veilig Verkeer Nederland organiseert het verkeersexamen in samenwerking met scholen en de gemeente.

De fietsen van de examenkandidaten zijn vooraf gekeurd, zodat alle kinderen de examenroute rijden op een veilige fiets. Met gele borden en zwarte pijlen is door de gemeente zorgvuldig een fietsroute uitgezet. Op zes controleposten langs de route staan medewerkers van Veilig Verkeer Nederland om het rijgedrag van de kinderen in het verkeer te beoordelen. Ze letten onder meer op het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

In het verkeer zijn kinderen een extra kwetsbare groep. Veilig Verkeer Nederland signaleert dat kinderen door die onveiligheid steeds later zelfstandig als fietser deelnemen aan het verkeer. De meeste kinderen zijn dan 12 tot 14 jaar. Het grootste aantal verkeersongevallen onder kinderen overkomt fietsers uit deze leeftijdsgroep.

Het gemeentebestuur vindt de verkeersveiligheid in de stad belangrijk en draagt de organisatie van verkeersexamens door Veilig Verkeer Nederland en de scholen een warm hart toe. De gemeente meent dat de verantwoordelijkheid voor de verkeersopvoeding van kinderen primair bij de ouders en het onderwijs ligt.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000