Stichting Biologica


Biologische pluimveehouders bij Vroege Vogels


Afgelopen zondag werd in Vara's Vroege Vogels gesproken over eieren. Er werd gesproken over de verschillen tussen het 'scharrelei', vrije uitloop eieren, rondeel-eieren en biologische eieren.

De misleidende term 'scharrelei' werd op een goede manier ontkracht. Een scharrelkip komt namelijk nooit buiten.

Vrije uitloopkippen, kippen in de rondeelstal en biologische kippen hebben een beter leven. De conclusie van de presentatoren was duidelijk: als je een duurzaam ei wilt eten tijdens de Paasdagen, moet je kiezen voor een biologisch ei (te herkennen aan code 0 en het EKO-keurmerk).

In de uitzending vertelden de biologische pluimveehouders Wim en Marja de Vries van de BioHof in Terschuur hoe er op hun bedrijf wordt gewerkt. Op de achtergrond was steeds het gezellige en tevreden getok van de kippen te horen. Wat wil je als je 10 hectare uitloop tot je beschikking hebt, inclusief een groot stuk bos?

Luister hier naar het radiofragment met Wim en Marja de Vries (v.a. 44.49 minuut).

Waarom de rondeel-eieren zo de hemel in werden geprezen voor een woordvoerder van Natuur & Milieu werd niet geheel duidelijk. De presentatoren van het programma leken dit ook te vinden. Het is onmiskenbaar dat dit nieuwe stalsysteem goed scoort op het gebied van dierenwelzijn. Maar als je weet dat de rondeel-kippen op kunstgras lopen en geen biologisch voer krijgen, ga je er toch weer anders naar kijken...

Kortom: koop biologische eieren met Pasen! Dan kun je met een gerust hart genieten. Nog een goeie tip: Adopteer eens een kip! Zie www.adopteereenkip.nl
»