Gemeente Doetinchem

Weblog burgemeester: In burger week 15

18 april 2011

Minister-President op werkbezoek; Mensen die naast mensen staan; Aanwinst voor Doetinchem; Briljanten bruidspaar; Grondverf; Sport in weekend

Minister-President op werkbezoek

Deze week ontvingen wij hoog bezoek uit Den Haag. Onze minister-president bezocht Doetinchem voor een werkbezoek in het kader van de crisis- en herstelwet. Het programma was zorgvuldig voorbereid door de medewerkers van de departementen met onze wethouder Peter Drenth, die rond dit thema landelijk van zich heeft laten horen. Het was het mooist denkbare lenteweer. De entourage van Villa Ruimzicht kwam optimaal tot uiting en maakte dan ook een heel positieve indruk op de gasten uit Den Haag. Voor de start van het programma was een koffiemoment met het hele college ingepland. De sfeer was heel ontspannen. Maar tegelijk benutte elk lid van het college de tijd goed om de politieke en bestuurlijke wensen van de gemeente Doetinchem subtiel en indringend onder de aandacht te brengen. De manier waarop Mark Rutte met mensen omgaat is volstrekt ongekunsteld en open. Ik heb hem in het verleden enkele keren eerder ontmoet. Hij is precies als toen. Hij wil dat anderen dat ook naar hem blijven. Dat geeft een verbindende sfeer waarin ook plaats is voor de nodige humor. Het plaagstootje dat zijn voorganger Jan Peter Balkenende twee dagen bleef kon hij dan ook goed hebben.
Ook bij dit werkbezoek is de coöperatieve sfeer van de " 3 O's " tot uitdrukking gebracht door vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nadrukkelijk een rol te geven. Ik wil ook een compliment geven aan onze ambtelijke medewerkers die op een kundige en efficiënte manier op de verschillende locaties een toelichting gaven.

Mensen die naast mensen staan

Dinsdagmiddag was ons college te gast bij de Stichting Crisiszorg die zich bezig houdt met geestelijke hulp en zorg bij calamiteiten en ongevallen. Hierbij zijn bijna alle kerkgenootschappen betrokken, zo ook het Humanistisch Verbond. Er zijn nog maar weinig gemeenten waar voor pastorale zorg een officiële plaats is ingeruimd in de crisiszorg. In Duitsland is dat veel meer gebruikelijk. In Nederland was Eindhoven een van de eerste gemeenten. Hun model hebben wij enkele jaren geleden in Doetinchem min of meer overgenomen. Het drama in Alphen aan de Rijn heeft nog eens aangetoond hoe belangrijk de beschikbaarheid is van geestelijke zorgverleners.
Het was voor het college een positieve ervaring om te zien hoe een heel team van (vrijwillige) medewerkers standby staat en op welke wijze zij zich door scholing en training voorbereiden op hun taak.

Aanwinst voor Doetinchem

De opening van het nieuwe belastingkantoor nabij het station Doetinchem was een feestelijk moment. Staatssecretaris Weekers kon helaas niet zelf bij de plechtigheid aanwezig zijn en moest zich laten vervangen door topambtenaar Sijstermans. Het was verrassend toen wij tot de ontdekking kwamen dat wij beiden uit het zelfde dorp (Spekholzerheide) afkomstig zijn. Het feit dat de belastingdienst beslist heeft om op deze plek te bouwen is voor de omgeving rond het station een belangrijke impuls geweest. Het gebouw is van binnen helemaal ingericht voor het "nieuwe werken". Niemand heeft een vast werkplek en er wordt zo min mogelijk met papier gewerkt. Dit concept wordt over enkele maanden ook ingevoerd in ons gemoderniseerd stadhuis. Ik hoop dat ook de medewerkers van het voormalige belastingkantoor in Winterswijk gauw hun draai zullen vinden in Doetinchem. Een enkeling die ik sprak moest nog erg wennen.

Briljanten bruidspaar

Op 12 april vierden de heer en mevrouw Smit-van Ess hun vijfenzestigste trouwdag. Te midden van hun naaste familie mocht ik hen gelukwensen. Dat gebeurde in een hartelijke sfeer waarin volop ruimte was voor humor, onder andere toen het stemgedrag ter sprake kwam. Zij zijn de grootouders van het vorig jaar verkozen raadslid Marianne Kock-Smit.

Grondverf

Elke dag word ik aangesproken op de kleur van de kozijnen in het verbouwde stadhuis. Meestal in de trant van " Ik hoop toch maar dat dit de grondverf is ..."
Mensen die dit hopen moet ik teleurstellen. Bij een nieuwe lente hoort een nieuwe kleur. En dat is lindegroen.

Sport in weekend

Het was een spannend weekend in sporthal Rozengaarde en de Vijverberg. Voor onze volleyballers is een spannende periode aangebroken. Zaterdagavond was ik met mijn vrouw bij de wedstrijd tegen Rotterdam. Er is nog gelegenheid tot herkansing. De Graafschap heeft een goede beurt gemaakt door in de laatste minuut van regerend landskampioen een gelijkspel af te dwingen.

Reageren? Mail naar burgemeester@doetinchem.nl