Gemeente Gorinchem


Sportdeelname in Gorinchem bovengemiddeld

GORINCHEM, 18 april 2011 - Eind 2010 heeft Gorinchem Beweegt een onderzoek gehouden naar de sportdeelname. Uit dat onderzoek blijkt dat sportdeelname van Gorcumers hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Een brede doorsnede van de bevolking is onderzocht. Om jeugd en jongeren te benaderen zijn ook een aantal scholen gevraagd mee te werken. Basisschool De Merwedonk leverde van alle scholen de meeste respons; reden voor Gorinchem Beweegt om hen te belonen met een Sport en Spel pakket voor sportieve actie op het schoolplein.

Sportief Gorinchem onder de loep
Eind 2010 is er een onderzoek gehouden volgens de methode Richtlijn Sportdeelname Onderzoek van het ministerie van VWS. Hiermee wordt in kaart gebracht hoe vaak, in welke takken van sport, in welke organisatievorm en in welke accommodaties gesport wordt. Om een goed beeld te krijgen is een steekproef getrokken uit alle inwoners van Gorinchem. Zo zijn gegevens van een brede doorsnede van de Gorcumse bevolking verzameld, van jeugd, jongeren en volwassenen en van fanatieke wedstrijdsporters tot recreanten. Het onderzoek geeft statistisch een representatief beeld van de sportdeelname in de gemeente.

Belangrijkste uitkomsten
o Sportdeelname in Gorinchem ligt hoger dan het landelijk gemiddelde; o De activiteiten van Gorinchem Beweegt scoren gemiddeld een 8; o 98% van de volwassenen vindt het belangrijk dat de gemeente sport en een gezonde leefstijl stimuleert;
o De populairste sporten voor kinderen en jongeren zijn voetbal, zwemmen en gym/dansen;
o 5% van de kinderen en 9% van de jongeren is lid geworden van een sportvereniging door activiteiten van Gorinchem Beweegt.

Richting aan Gorcums sportbeleid
Aan de hand van dit onderzoek worden de belangrijkste uitkomsten vertaald in nieuwe beleidsambities. Zo wordt het sportaanbod binnen de gemeente nog beter afgestemd op de behoefte. Het nieuwe `Sportplan 2012
- 2015 is eind 2011 klaar. Op basis van het onderzoek wordt er extra aandacht besteed aan het sportaanbod voor specifieke doelgroepen. Daarbij wordt gewerkt aan het integraal stimuleren van sport en bewegen, door te zorgen dat er dicht bij huis, in wijken en samen met scholen en verenigingen een compleet en aantrekkelijk sportaanbod wordt neergezet. Het versterken van sportinfrastructuur en verenigingen is een belangrijk aandachtspunt.

Sport en Spelpakket overhandigd aan Merwedonk
Zeven Gorcumse basisscholen hebben meegewerkt aan het onderzoek. Via de scholen zijn enquêtes verspreid en ingezameld. Via basisschool de Merwedonk zijn de meeste enquêtes teruggekomen. Gorinchem Beweegt heeft daarom een Sport en Spelpakket overhandigd aan kinderen van de groepen
5 t/m 8. Een reactie van een leerkracht: "We zijn hartstikke blij en trots dat we het sportpakket van Gorinchem Beweegt hebben ontvangen! Deze materialen misten we nog in onze voorraad. Ook voor onze sportdag een prachtige aanvulling!"