Gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven pakt onrechtmatig gebruik bijstandsuitkering bij samenwonen aan

Wie samenwoont en daarbij niet volgens de regels een bijstandsuitkering ontvangt, wordt aangepakt door de gemeente Eindhoven. Wethouder Henk Brink van Sociale Zaken: `We gaan er alles aan doen de onterecht verstrekte bijstandsuitkeringen terug te vorderen'. In aansluiting hierop start de gemeente, in samenwerking met het ministerie, op 18 april de campagne `Samenwonen en een bijstandsuitkering'.

De gemeente wil dat mensen weten welke gevolgen een gezamenlijke huishouding heeft voor de hoogte van een bijstandsuitkering. `Als mensen zich hier niet of onvoldoende van bewust zijn, kan een terugvordering een onaangename verrassing zijn. Ook willen we dat alleen diegenen die het nodig hebben een beroep doen op een uitkering', aldus wethouder Henk Brink.

De campagne is onderdeel van de landelijke campagne `Voorkom problemen, weet hoe het zit.nl'. De deelcampagne `Samenwonen en een bijstandsuitkering' informeert mensen met een bijstandsuitkering over de regels over een gezamenlijke huishouding. Samenwonen kan met een levenspartner, maar ook bij een goede vriend/vriendin of een familielid kan er sprake zijn van een gezamenlijke huishouding als zij samen het hoofdverblijf hebben in dezelfde woning én voor elkaar zorgen of allebei bijdragen in de kosten van de huishouding. Als zij bijvoorbeeld beiden boodschappen doen, koken of een gezamenlijke bankrekening hebben, zijn dat aanwijzingen voor een gezamenlijke huishouding.

De campagne `Voorkom problemen. Weet hoe het zit' is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met onder meer gemeenten. Meer informatie is te vinden op de website www.weethoehetzit.nl.