Gemeente Winterswijk


Piet Gerbrandy wint Culturele Prijs

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft Piet Gerbrandy uitgeroepen tot winnaar van de Culturele Prijs gemeente Winterswijk 2010. De prijs wordt gezien als een waarderingsprijs voor het werk van Piet Gerbrandy. Wanneer de prijsuitreiking plaats vindt is nog niet bekend.

18 april 2011

Afgelopen zondag werd de heer Gerbrandy met het nieuws overvallen tijdens een live-uitzending van radio Slingeland FM. Hij was daar voor een interview met Fried Jansen over de week van het Klassieke Boek. Het interview werd onderbroken toen de jury de opnamestudio binnen kwam, samen met mevrouw Gerbrandy en de wethouder van Kunst en Cultuur, Rik Gommers, die in een korte toespraak de keuze voor Gerbrandy toelichtte.

Piet Gerbrandy Over Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy gaf ruim twintig jaar les in het voortgezet onderwijs in onze regio. Hij publiceerde dichtbundels en essays over Nederlandse poëzie en Griekse en Latijnse literatuur. Voorts is hij poëziecriticus bij De Volkskrant en hij schrijft voor De Groene Amsterdammer. In 2009 promoveerde hij in Groningen op het proefschrift "De gong en de rookberg. Intrigerende materie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink". Aan de Universiteit van Amsterdam doceert hij Latijn. Voorts is hij een begenadigd en humoristisch spreker bij lezingen over antieke literatuur. Gerbrandy publiceerde de volgende dichtbundels:
* Weloverwogen en onopgemerkt.

* Nors en zonder haten.

* De zwijgende man is niet bitter.

* Drievuldig feilloos vals.

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek wordt zijn dichtwerk als volgt omschreven: "In kortaangebonden stijl schrijft hij gedichten over het dagelijks bestaan in een provincieplaats, maar de thema's zijn internationaal en klassiek tegelijk. De jury vindt het de hoogste tijd dat ook de poëzie eens waardering moet krijgen en prijst zich gelukkig dat zich in Winterswijk een persoon bevindt die hiervoor in alle opzichten in aanmerking komt. Dit, gevoegd bij zijn activiteiten als classicus, alsmede zijn werk op educatief gebied, heeft de jury doen besluiten de Culturele Prijs 2010 toe te kennen aan Piet Gerbrandy.

Historie Culturele Prijs

Sinds 2002 reikt de gemeente Winterswijk op advies van een jury ieder jaar de culturele prijs uit aan een persoon of groep van personen die zich op een bijzonder wijze verdienstelijk heeft gemaakt binnen of voor het Winterswijkse culturele leven. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag van EUR 500 en een sieraad. De Culturele Prijs gemeente Winterswijk is tot op heden uitgereikt aan Carla Aalberts (2002), Hugo Klein Severt (2003), Wim Scholtz (2004), Wim Ruessink (2005), de Stichting Filmhuis (2006), het literair café (2007), formatie Doorgewinterd (2008) en aan Daniel Sahuleka (2009).

De jury

De voordracht voor de prijswinnaar 2009 is opgesteld door een jury bestaande uit 4 personen. De voorzitter van de jury is wethouder Rik Gommers. Hij vormt een permanent lid van de jury. De overige 2 leden zijn op dit moment Fried Jansen en Jenni Heesen. Paul Puntman was jarenlang lid van de jury, maar hij heeft onlangs bedankt voor deelname. Momenteel is er dus een vacature. Ieder jaar worden inwoners van Winterswijk uitgenodigd kandidaten aan te leveren voor de Culturele Prijs gemeente Winterswijk. De reacties worden door de Jury Culturele Prijs meegewogen om te komen tot deze voordracht.