Europa Nostra Award voor 100-jarige Bond Heemschut


Amsterdam, 20110418 -- In de categorie 'dedicated service' krijgt de Bond Heemschut op 10 juni 2011 de Europa Nostra Award, EU Prize for Cultural Heritage. Heemschut werd voorgedragen voor deze Europese prijs door Erfgoed Nederland, Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam en het Nationaal Restauratiefonds.Karel Loeff, directeur Heemschut, reageert enthousiast: "Deze prijs zet onze vrijwilligers in ons eeuwfeestjaar extra in het zonnetje. Dankzij de toewijding van onze leden en vrijwilligers kan Heemschut haar belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en de bescherming van waardevol erfgoed in Nederland."

Erfgoed Nederland, Bureau Monumenten & Archeologie en het Nationaal Restauratiefonds nomineerden Heemschut vanwege de belangrijke rol die de erfgoedvereniging in de Nederlandse erfgoedwereld met grote vasthoudendheid speelde en speelt. In 1911 richtten verontruste burgers, die de teloorgang van erfgoed niet meer aan konden zien, de Bond Heemschut op. Heemschut was later zelf de grondlegger van verschillende erfgoedorganisaties zoals Vereniging Hendrick de Keyser (1918) en Vereniging De Hollandsche Molen (1923). In 1953 was Heemschut mede verantwoordelijk voor de oprichting van het huidige Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. Heemschut wist de rijksoverheid te stimuleren tot het vervaardigen van de eerste Monumentenwet in 1961. In 1965 stond Heemschut aan de wieg van Europa Nostra: the voice for cultural heritage in Europe. Dankzij de acties van de deskundige vrijwilligers van Heemschut werd menig monumenten gered van de sloophamer. In het jubileumboek "Het gelijk van Heemschut", dat 14 mei 2011 verschijnt, staat een keur aan geslaagde reddingsacties, verspreid over heel Nederland.

In 2011 viert Heemschut het eeuwfeest met haar 6.500 leden en haar beschermvrouwe, H.M. de Koningin. De twaalf provinciale commissies en de commissie Amsterdam ondernemen actie wanneer waardevol erfgoed bedreigd wordt. Heemschut pleit voor behoud en bescherming van erfgoed door plaatsing op monumentenlijsten (van het rijk of van de gemeente), een goede verankering in bestemmingsplannen en/of een passende herbestemming. Samen met andere erfgoedorganisaties behartigt Heemschut de monumentenbelangen in de landelijke politiek. Uit 140 genomineerden uit 31 landen werden 27 winnaars van de Europa Nostra Award gekozen.

De prijsuitreiking vindt plaats in Het Concertgebouw in Amsterdam op 10 juni aanstaande in aanwezigheid van de Eurocommissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, Androula Vassiliou en President van Europa Nostra, Plácido Domingo. Dan wordt ook bekend gemaakt welke zes prijswinnaars de Grand Prix, met een bedrag van 10.000 euro, toegekend krijgen.





Erfgoedvereniging Heemschut