Ingezonden persbericht


Persbericht

Tilburg, 1 april 2011

Huis van de Wereld presenteert de CONGOWEEK met optreden van Staff Benda Bilili in 013

TILBURG - Van maandag 18 april t/m zondag 24 april staat Tilburg in het teken van Congo. Het Huis van de Wereld organiseert een week lang diverse activiteiten waarbij Congo centraal staat. Deze activiteiten vinden plaats in samenwerking met 013 Poppodium, het Wereldpodium, Fontys Hogescholen, Mundial Productions, Cinecitta en restaurant Blend.

Centraal in de Congoweek staat een swingend optreden van de Congolese band Staff Benda Bilili, op zaterdag 23 april in 013. De bandleden van Staff Benda Bilili zijn straatmuzikanten met een handicap, die samen een voorliefde delen voor het maken van wereldmuziek. In 2010 wist de band het Lowlands-publiek al voor zich te winnen. Na dit swingende optreden gaat het feest door tijdens de afterparty in de foyer van 013. Daarbij mogen Congolese hapjes natuurlijk niet ontbreken, verzorgd door Restaurant Blend.

In de aanloop naar deze finale op 23 april staat er nog veel meer te gebeuren. Restaurant Blend trapt de Congoweek af op 18 april en serveert de hele week een overheerlijk en werelds Congolees menu. Woensdag 20 april maakt Fontys Hogeschool te Tilburg plaats voor een Wereldpodium over Congo genaamd Failed states - grondstoffenoorlog in Congo. Gastsprekers zijn Jan Pronk, oud-minister van ontwikkelingssamenwerking, Tim Steinweg, onderzoeker van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, Alphonse Muambi, afkomstig uit Congo en auteur van 'Democratie kun je niet eten' en Jan Willem Scheijgrond, medewerker van Philips Corporate Sustainability Office. Om nog even na te genieten sluiten we de Congoweek zondagmiddag 24 april af met een filmvertoning tijdens het Mundial Film Festival. In Cinecitta draait dan de aangrijpende film 'Benda Bilili!'. De film concentreert zich op de muziek en het alledaagse leven van de muzikanten en eindigt met hun eerste Europese tournee. We zien ook hoe het jonge bandlid Roger Landu van een dof voor zich uitkijkend straatkind verandert in een volwassen jongeman met zelfvertrouwen.

De Congoweek betekent een week lang genieten van Congolese muziek, film en eten, en een kennismaking met de boeiende Congolese cultuur en geschiedenis. Voor meer informatie kun je terecht op www.huisvandewereld.nl, www.013.nl en www.wereldpodium.nu.