Gemeente Leeuwarden

Informatiebijeenkomst sanering omgeving Hoeksterend

Op het voormalige terrein van gasfabriek Hoeksterend is in het verleden een bodemsanering uitgevoerd. Ook nu nog wordt er grondwater opgepompt en houdt de gemeente de bodemkwaliteit in de gaten. De gemeente heeft nu plannen om de aanpak te veranderen. In de loop der jaren is er veel kennis opgedaan over de verontreiniging. De gemeente heeft nu plannen om deze lang lopende sanering af te ronden. Dit levert geen gezondheidsrisico op. De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatieavond.

Er is uitvoerig studie verricht naar hoe de verontreiniging zich zal gedragen als het grondwaterbeheerssysteem wordt uitgezet. Bij onvoorziene ontwikkelingen kan het grondwaterbeheerssysteem weer worden ingeschakeld. Dat systeem wordt intact gelaten tot volledig duidelijk is hoe de verontreiniging zich gedraagt.

Op de plaats van parkeergarage Hoeksterend en van de appartementengebouwen aan de overkant van de stadsgracht heeft vroeger een gasfabriek gestaan. Nadat de gasfabriek in 1962 gesloten werd en de gebouwen gesloopt waren, bleef een sterk verontreinigd terrein over. Het gasfabrieksterrein is tussen 1982 en 2004 in opdracht van de provincie Fryslân gesaneerd. Er is veel verontreinigde grond afgegraven. Plaatselijk is in de ondergrond nog wel verontreiniging achtergebleven. Er is een schone laag grond aangebracht (leeflaag), met een dikte van 1 tot 1,5 meter. Deze laag zorgt er voor dat contact met de verontreiniging is uitgesloten. Met de bouw van de parkeergarage en de appartementen is een systeem geïnstalleerd om het grondwater te beheersen. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. Ook is een netwerk van peilbuizen aangelegd, waarmee de kwaliteit van het grondwater in de omgeving periodiek wordt gecontroleerd. Het voornemen is om de beheersinstallatie uit te zetten. De gemeente b lijft de kwaliteit van het grondwater in de omgeving controleren.

Voor de bewoners in dit gebied wordt een informatieavond georganiseerd op:

Datum : Maandag 18 april 2011
Tijd : Vanaf 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Plaats : Wijkzorgcentrum Het Nieuwe Hoek, Hoeksterpad 16




Gemeente Leeuwarden