Evangelische Omroep

Hilversum, donderdag 15 april 2011 Nr. 100

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 16

De Verandering, maandag 18 april, 18.25 uur, Nederland 2 Yuksel Güllü is geboren in een Turks gezin als jongste dochter. Haar ouders zijn toegewijde moslims en Yuksel weet niet beter dan dat zij ook moslima is. Tot haar tienerjaren. Ze worstelt met grote levensvragen en met haar identiteit. Is ze nu Turks of Nederlands? Eigenlijk wil ze in die jaren niet meer verder leven. In deze aflevering van 'De Verandering en het lied van jouw Leven' praat ze met Mirjam Bouwman over haar heftige worsteling én over haar verandering.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'. Melk en Honing, maandag 18 april, 19.25 uur, Nederland 2

Presentatrice Marion Lutke test de levensstijl van Marian Mudder op duurzaamheid. Zij blijkt al heel goed bezig te zijn. Marian krijgt een duurzame gadget cadeau: een minitree, een klein vruchtdragend boompje dat ook op het balkon past. TV-magazine over duurzaam genieten van al het moois dat de schepping te bieden heeft. Meesterkok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en presentatrice Marion Lutke test de levenstijl van Bekende Nederlanders op duurzaamheid.

Tevens is er iedere week een reportage over mensen die het roer hebben omgegooid en hun bestaan op een gezonde manier hebben ingericht. Verder tips om zuiniger en rijker te leven.

Jong, dinsdag 19 april, 21.15 uur, Nederland 3
Ik werk achter de tralies
Wat klopt er van het vooroordeel dat de Nederlandse gevangenis een hotel is? Dat onderzoekt presentator Klaas van Kruistum in deze uitzending van Jong. Hij trekt op met Gert Jan, die in een gevangenis werkt, waar hij gedetineerden moet bewaken en begeleiden. Ook doen meerdere gevangenen hun verhaal, zoals Fons, die voor de 22ste keer vastzit.

Voordat Gert Jan (27) met Klaas zijn afdeling heeft bereikt, moeten minstens tien deuren van het slot. 'Zo gaat dat elke dag, het went', vertelt hij. In de gevangenis waar Gert Jan werkt is plek voor zo'n 130 criminelen, variërend van fietsendief tot moordenaar. Volgens twee gedetineerden die Klaas op de luchtplaats spreekt, is het leven in de gevangenis geen pretje. 'Je gaat hier geestelijk kapot', zegt een van hen. 'Het zwaarste is om alleen op je cel te zitten.'

Voor Fons is het leven achter de tralies heel normaal. Hij is een veelpleger en zit bijna het hele jaar vast. Net als zjjn vader en opa die ook regelmatig vastzaten. Gomez zit voor het eerst en is vastbesloten het daarbij te laten: 'Die computerspelletjes zijn leuk, maar uiteindelijk heb je er niets aan, want je zit mooi wel vast. Je moet iedereen waar je van houdt missen, dat is heel heftig.'

XMIX, woensdag 20 april, 14.05 uur, Nederland 3
Papegaai
Een bijzondere papegaai is gestolen. De papegaai is beroemd om zijn prachtige zangstem en hij moet zo snel mogelijk terug naar de dierentuin. De helden van XMIX komen in actie. Op hun zoektocht ontdekken ze veel vreemde dieren.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Kist, donderdag 21 april, 00.15 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.

Deze week in De Kist: Adelheid Roosen

Actrice en regisseur Adelheid Roosen heeft een spraakmakende documentaire gemaakt over haar moeder die Alzheimer heeft. In deze aflevering van De Kist vertelt Adelheid hoe ze kan accepteren dat deze ziekte haar moeder totaal veranderde.

Tijdens haar studententijd was Adelheid buddy van zanger Jan Mesdag. Hij had aids en Adelheid was erbij toen hij euthanasie liet plegen. Die laatste momenten met hem staan Adelheid nog steeds helder voor de geest. Ze vertelt Herman waarom zij het zo mooi vond dat hij in de laatste drie minuten van zijn leven zo dringend verlangde naar een eenvoudig pepermuntje. Volgens Adelheid zit het leven boordevol speelgoed waar ze intens mee wil spelen. Aan de jaren die haar gegeven zijn, heeft ze eigenlijk niet genoeg. Ze zou dan ook dolgraag vijfhonderd jaar willen worden.

Herman Wegter heeft een levendig gesprek met deze excentrieke vrouw, die dolblij is als Herman haar aan het eind de kist cadeau doet.

Hoe is het toch met...?, donderdag 21 april, 22.25 uur, Nederland 1 In het nieuwe EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

The Passion, donderdag 21 april, 20.25 uur, Nederland 3 Zanger Syb van der Ploeg en zangeres Do vertolken tijdens het crossmediale project The Passion de rollen van respectievelijk Jezus en zijn moeder Maria. The Passion vertelt over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Dit gebeurt aan de hand van bekende Nederlandstalige popsongs. Het evenement wordt donderdag 21 april gehouden op de Goudse Markt en door EO en RKK live uitgezonden op Nederland 3, Radio 2 en internet.

Matteüs Passie, vrijdag 22 april, 12.00 uur, Nederland 2 Velen bezoeken jaarlijks de uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach die door het hele land gegeven worden. Nu is er een bijzonder project tot stand gekomen: de Matteüs Passie, een goed zingbare, poëtische en brontekstgetrouwe vertaling. Het Christelijk Literair Overleg liet ter ere van zijn vijftienjarig bestaan het werk vertalen door Ria Borkent. Pieter Jan Leusink hielp om tekst en muziek tot een zorgvuldige eenheid te smeden.

Nederland Zingt op Goede Vrijdag, vrijdag 22 april, 10.10 uur, Nederland 1 In Nederland Zingt op Goede Vrijdag gaat ds. Wigle Tamboer op bezoek bij beeldend kunstenaar Willem Zijlstra. In zijn atelier vertelt Willem hoe hij op een dag in zijn kerk het lied 'Lam van God voor ons geslacht' zong. Tijdens het zingen vroeg hij zich wat hij nu eigenlijk precies zong. Als 'kunstproject' kocht Willem bij een boer een lam en filmde dat vanaf de geboorte tot aan het moment dat het dier geslacht werd. Iedereen die het filmpje ziet reageert hetzelfde: 'ik heb nooit geweten dat het zo ging.' Dus je zingt het duizenden keren en dan zie je hoe het gaat en is het nooit meer hetzelfde! Je hebt als het ware in de ogen gekeken van het dier dat willoos en zonder de mogelijkheid om te ontsnappen geslacht werd. Willem vond het heel opmerkelijk dat het dier geen kik gaf, precies zoals Jesaja dat beschrijft. Als tweede onderdeel van zijn project liet Zijlstra het vlees van het lam inblikken. Hij maakte er een etiket op: "Neem, eet dit is Mijn Lichaam." Het bloed van het lam sm eerde hij aan een deurpost die hij maakte. Je kunt door dit kozijn lopen, zo de oneindigheid in. Dit derde gedeelte van het kunstwerk staat voor het Joodse paasfeest. Met dit project wil Willem de mooie symboliek van Goede Vrijdag en Pasen - verpakt in een hedendaags jasje - weer indringend onder de aandacht brengen van zowel gelovigen als niet-gelovigen. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Rail Away, zaterdag 23 april, 17.55 uur, Nederland 2 Duitsland/Lahntalbahn
Een documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Een treinreis langs de rivier de Lahn, wat een mooi beeld oplevert van het beboste rivierdal, met om iedere bocht een oud stadje. Daarbovenuit steken ruïnes, burchten en kastelen, waar de naam Nassau steeds weer opduikt en Dillenburg het eindpunt is.

Nederland Zingt, zaterdag 23 april, 18.20 uur, Nederland 2 De Matthäus Passion van Bach geniet grote bekendheid en waardering. Velen bezoeken jaarlijks de uitvoeringen die door het hele land gegeven worden. Nu is er een bijzonder project tot stand gekomen: De Matteüs Passie, een goed zingbare, poëtische en een aan de brontekst getrouwe vertaling van Bachs Matthäus Passion. Het werk werd vertaald door Ria Borkent en Pieter Jan Leusink heeft de tekst en muziek tot een zorgvuldige eenheid gesmeed. Nederland Zingt met alle koralen uit de Matteüs Passie uitgevoerd door The Bach Choir & Orchestra o.l.v. Pieter Jan Leusink.

De Grootste Royaltykenner, zaterdag 23 april, 20.05 uur, Nederland 2

Wie bestijgt de 'troon' en is bij machte deze tot het laatst te behouden?

Aan de hand van de mooiste royaltymomenten presenteren Jeroen Snel en Bert van Leeuwen ook dit jaar weer De Grootste Royaltykenner.

Deze spannende kennisquiz test royalty-experts uit het hele land op hun kennis van de koninklijke familie Niet alleen de geschiedenis van het Koninklijk Huis staat centraal, maar ook het protocol en de lifestyle van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun familie. Wie overleeft alle spelrondes en mag aan het eind van de aflevering plaatsnemen op de 'troon'?

Nederland Zingt met Pasen, zondag 24 april, 9.00 uur, Nederland 1 Op eerste paasdag ontmoet gastpresentator Gert Hutten Wim Grandia. Wim werkte 23 jaar voor de EO. Hij is een veelgevraagd spreker in kerken en op conferenties. In 2006 veranderde zijn leven toen hij samen met zijn vrouw Gees gevraagd werd voorganger te worden van de evangelische gemeente Jozua in Dordrecht. Een roeping van God, zo ervoeren zij en zij deden het werk vol overgave. Maar in 2008 openbaarde zich bij Gees een ongeneeslijke ziekte, waaraan zij in 2009 overleed. Wim vertelt over die laatste maanden met Gees, haar overlijden en de vele vragen die dat opriep. En over de periode daarna van diepe wanhoop. Wim stortte zich op het werk dat hij samen met Gees was begonnen, maar liep erin vast. Burn-out, teleurgesteld in God. Vaak zocht hij de eenzaamheid van de Biesbosch en hij neemt Gert dan ook mee naar deze voor hem beladen plek. Maar in die periode van verdriet en rouw kwam er ook herstel en verandering van zijn relatie met God. Als Wim gaat spreken over zijn ervaringen ontm oet hij op een conferentie een weduwe, Sonja, die erg aangesproken werd door zijn verhaal. Uit dit contact groeit langzamerhand een relatie. In maart van dit jaar zijn ze getrouwd. Sonja en Wim vertellen Gert over hun verdriet, over het verleden, maar ook over hun vreugde nu ze samen zijn en er een nieuw leven is begonnen. En zowel in verdriet als in vreugde hebben ze Gods nabijheid ervaren. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 24 april, 14.45 uur, Nederland 3

Fake
De Bijbel: 'Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.' Populaire Lisa heeft dikke verkering met Leon. Totdat Leon het op het schoolplein zomaar uitmaakt met Lisa. Maar dat laat ze niet zo maar gebeuren. Ze bedenkt een plan om Leon te grazen te nemen. Ze heeft nog het msn-wachtwoord van Leon. Ze logt in en verstuurt onder zijn naam vervelende berichten naar Leons vrienden. Maar de volgende dag op school barst de bom...

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Upside Down, zondag 24 april, 21.50 uur, Nederland 3 Laat tattoo-koning Henk Schiffmacher zich tatoeëren door een jongen met Down? In Upside Down komt om de week ook een special guest langs. Deze wordt door een van de teamleden geïnterviewd om vervolgens samen reacties van het publiek te testen op hun dubbele handicap. Deze week gaat Rick op stap met Sharon, die lilliputter is. En: stel je brengt je kapotte auto naar de garage en treft daar een 'autofluisteraar' aan die geen goed woord over heeft voor jouw rijstijl, maar je wel met een gepeperde rekening opzadelt.

In candid-programma Upside Down halen vier jongens met Down grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De verborgen camera registreert genadeloos de reacties van gasten die totaal verbouwereerd, stomverbaasd of super geïrriteerd zijn als ze door Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick in de maling worden genomen.


---
Noot voor redactie,