Ingezonden persbericht


Persbericht

Persbericht onder embargo tot maandag 18 april 16.00 uur.

Nr. 1/11
april 2011

Stichting Betaal Collectief tekent intentieverklaring met Belastingdienst

De Stichting Betaal Collectief (SBC) tekent vandaag de Intentieverklaring 'Het Betrouwbare Afrekensysteem', die samen met andere producenten en leveranciers van afrekensystemen en de Belastingdienst tot stand is gekomen. De verklaring zorgt ervoor dat meer open afrekensystemen in Nederland dicht worden gemaakt. Dat wil zeggen dat kassagegevens zó bewaard worden dat ze niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden zonder dat dit te controleren is door het bedrijf, de accountant en de Belastingdienst. De Stichting Betaal Collectief (SBC) verenigt de bedrijven Centric, Fujitsu, Simac, Torex en Toshiba, die wederverkopers (resellers) zijn van betaalterminals. Deze wederverkopers spelen een belangrijke rol in de efficiëntie van het Nederlandse betalingsverkeer.

Het betalingsverkeer moet criminaliteit voorblijven

Door goed georganiseerd te zijn kunnen overheid, banken, toonbankinstellingen (Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de tankstationbranches) en de ver- en wederverkopers van betaalterminals voor blijven lopen op de steeds vindingrijkere criminaliteit. Met de komst van het nieuwe pinnen moet het betalingsverkeer veiliger worden voor de consument. Door het vervangen van de magneetstrip is de verwachting dat skimmen afneemt. Skimmen is een vorm van betaalpasfraude waarbij criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie plaatsvindt. In Nederland werd in 2007 voor 15 miljoen Euro schade geleden door skimming. In 2009 was dat gestegen naar 36 miljoen. Er werd in dat jaar ook fors meer gepind; 37 procent van alle betalingen werd in 2009 met de pin afgerekend. Dankzij de goede organisatie van de Nederlandse betaalketen wordt er nu een effectieve slag gemaakt in de bestrijding van betaalpasfraude, en wor dt het nieuwe pinnen een jaar eerder dan gepland in Nederland geïntroduceerd. Daartoe moeten alle toonbankinstellingen wel voor eind 2011 over zijn op nieuwe betaalterminals en bankcontracten. Ook de kassasoftware moet hierop worden afgestemd. De Stichting Betaal Collectief coördineert deze softwareaanpassingen en adviseert over mogelijke toekomstige aanpassingen die nodig zijn om de veiligheid van het betalingsverkeer te waarborgen.

Toenemend internationaal betalingsverkeer vergt aanpassingsvermogen

Het Nederlandse betalingsverkeer verandert. Met het steeds verder integrerende Europese betalingsverkeer kunnen schaalvoordelen, meer concurrentie en een efficiëntere manier van betalen worden gerealiseerd. Kosten en tarieven van het betalingsverkeer kunnen hierdoor omlaag. Een van de uitwerkingen hiervan is dat technische protocollen, bijvoorbeeld op het terrein van kassakoppeling, aanpassing behoeven. Daartoe ontwikkelt de Stichting Betaal Collectief in samenwerking met Currence en terminalleveranciers de nieuwe standaard kassakoppeling. Voordeel voor ondernemers: meer keuzemogelijkheden uit betaalterminals, lagere kosten en nog meer betalingsgemak.

SBC ondersteunt administratief gemak voor meer winkeliers

Door ondertekening van de intentieverklaring zetten wederverkopers zich in voor de integriteit van afrekensystemen in Nederland. Waar de SBC zich in de kern richt op de goede integratie van betaalterminals in het betalingsverkeer, en huidige leden al dichte afrekensystemen verkopen, is de intentieverklaring met de Belastingdienst vooral een teken van goede wil om 'Het Betrouwbare Afrekensysteem' als nieuwe standaard in Nederland neer te zetten. Op die manier zullen ook andere kassaleveranciers hier in de toekomst aan willen voldoen. In Nederland bestaan vele kleinere kassasysteemleveranciers die nu nog veelal open systemen aan de detailhandel leveren. In deze open systemen worden gegevens niet in detail elektronisch bewaard. Door te staan voor dichte of dichtgemaakte afrekensystemen, kunnen meer winkeliers in Nederland met groter gemak voldoen aan hun administratieve verplichtingen en wordt de kwaliteit van alle afrekensystemen in Nederland bevorderd. Zo hebben winkeliers stra ks meer keuze uit dichte kassasystemen. De Stichting Betaal Collectief schaart zich achter dusdanige initiatieven die de betrouwbaarheid, transparantie en samenwerking in het betalingsverkeer bevorderen.


* * *




Ingezonden persbericht