Ingezonden persbericht


Harderwijk, 16 april 2011

PERSBERICHT

ELS FLORIJN WINT PUBLIEKSPRIJS CHRISTELIJK BOEK 2011

De Publieksprijs Christelijk Boek 2011, georganiseerd door EO Visie, Nederlands Dagblad en de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), is gewonnen door Els Florijn met haar boek Het meisje dat verdween, uitgegeven bij uitgeverij Mozaïek te Zoetermeer. Het meisje dat verdween kreeg 49% van de stemmen. Stuifzand van Joke Verweerd (Mozaïek) eindigde als tweede, De vrucht van de Geest - Gods verborgen werk in ons, van Noor van Haaften (Voorhoeve) eindigde op de derde plaats en Is God terug? van dr. A. van de Beek, uitgegeven bij Meinema, kreeg het minste aantal stemmen. Het meisje dat verdween Het aangrijpende verhaal van een klein joods meisje, Ditte Stein, dat in 1943 op driejarige leeftijd in Auschwitz wordt vergast. En het verhaal van haar pleegzus Lotte, die de oorlog wel overleeft en jaren later op zoek gaat naar de sporen die Ditte's korte leven wellicht toch achterliet. Natuurlijk reageert iedereen verschillend op zoiets onverdraaglijks als de verni etiging van een klein meisje ­ maar Els Florijn slaagt erin de worsteling van Ditte's moeder en de vertwijfeling van Lotte zo te beschrijven, dat ze invoelbaar zijn zonder oppervlakkig te worden.

"Dag en nacht draaide ik de gedachten aan Ditte om en om. Ik probeerde niet te denken aan hoe ze om mij geroepen moest hebben toen ze meegenomen werd en naar Amsterdam gebracht. Als ik daaraan dacht, beet ik mezelf van ellende. Soms kon ik die gedachten niet tegenhouden, kon ik ze niet de baas, moest ik denken aan de soldatenhanden die haar vastgepakt hadden, haar meegetrokken, haar bij de Schouwburg afgeleverd ­ en daar was niemand, ik niet, papa niet, mama niet, Frieke niet. En daar? Wat hadden ze daar met haar gedaan? Waar was ze naartoe gebracht? (...) Die wanhoop moest zwijgen, de hoop moest zwijgen, ik wilde het liefst alleen maar aan haar denken zoals ze was. Daarom beet ik in mijn arm tot het bloedde, ik beet tot ik genoeg pijn had om de narigheid van mijn gedachten te vergeten."

Els Florijn (1982) schreef eerder twee romans: Laatste nacht (2002) en Schaduw van de wolf (2005) die beide goed werden ontvangen door lezers en pers. Het verhaal van Het meisje dat verdween is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van Elly Frank. Florijn hoorde van kennissen het verhaal van Elly, en werd er zo door geraakt dat ze dit meisje een stem wilde geven. Het uiteindelijke boek heeft ook veel te danken aan de Andere Tijden-documentaire over `de andere familie Frank'. De prijs, bestaande uit een bedrag van duizend euro en een fotokunstwerk, is zaterdag 16 april op de Nederland Zingt Dag in de Jaarbeurs te Utrecht aan de schrijfster uitgereikt door Els de Jong - van Gurp, directeur van BCB. De Publieksprijs Christelijk Boek werd voor de zevende keer georganiseerd. Eerder is de Publieksprijs gewonnen door Joke Verweerd (Snoeitijd, 2005), Reinier Sonneveld (Jutten, 2006), Janne IJmker, (Achtendertig nachten, 2007), Guurtje Leguijt (Niemandsland, 2008), Mattheüs van der St een (Durf te dromen, 2009) en Lisette van de Heg (Mara, 2010). ================================================

Noot voor de redactie /