Gemeente Haarlem

PERSBERICHT

Naar een duurzaam Haarlem

Haarlem heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Om deze ambities met de stad te delen, organiseerde de gemeente vrijdag 15 april de conferentie Haarlem Duurzaam. Wethouder Rob van Doorn presenteerde de concept-kadernota Haarlem Duurzaam, bevlogen sprekers kwamen aan het woord en de film `Duurzaamheid, de normaalste zaak van de wereld', bracht inspirerende Haarlemse voorbeelden aan het licht. De conferentie eindigde met de uitreiking van de Groene Mugbokaal aan Simon Lévelt. Haarlem wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn: een stad waarin het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen leidt. Een duurzame stad gaat nog een stap verder: een stad die huidige en toekomstige generaties een hoge kwaliteit van leven en werken biedt, een stad die is aangepast aan klimaatveranderingen, met ruimtelijke kwaliteit door een afgewogen verdeling van groen, water, bebouwing en infrastructuur. Duurzaamheid, de normaalste zaak van de wereld Duurzaam Ha
arlem is op de toekomst gericht, maar biedt ook de huidige generatie de nodige (financiële) voordelen. Dat er in Haarlem al heel veel duurzame initiatieven zijn, bleek uit de presentaties van verschillende ondernemers. Ook particulieren spraken enthousiast bijvoorbeeld over het organiseren van de wijk om deze te voorzien van groene elektriciteit. Speciaal voor de conferentie is de film: Duurzaamheid, de normaalste zaak van de wereld, gemaakt en vertoond. De film brengt duurzame Haarlemmers en ondernemers in beeld en laat zien hoeveel er al bereikt is op het gebied van duurzaamheid. De film is te zien op www.degroenemug.nl en komend weekend op Haarlem 105. Participatie en inspraak De concept kadernota Haarlem Duurzaam staat op www.degroenemug.nl en is in te zien bij de publieksbalie (Zijlsingel 1) en Haarlemse bibliotheken. Haarlemmers kunnen tot 27 mei 2011 reageren op deze concept kadernota per mail via milieu@haarlem.nl, of een schriftelijke reactie afgeven bij de publieksbalie.
Half juni neemt het college van B en W een besluit op de inspraakreacties. Daarna komt het onderwerp aan bod in de Commissie Beheer en de raad.