Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I C H T )

Amsterdam, maandag 18 april 2011

100.000 euro voor museum dat zich
het beste richt op kinderen

Categorie Museumprijs 2012 bekend

De Museumprijs 2012 gaat naar het museum dat zich het meest effectief en aansprekend richt op kinderen (4 tot 12-jarigen). Dat maakt de jury van de prijs vandaag bekend. Het winnende museum ontvangt ¤100.000. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging.

Musea kunnen zich vanaf 18 april tot en met 30 mei 2011 aanmelden via het inschrijfformulier op www.museumprijs.nl. In de periode daarna bezoekt een deskundige jury de musea waarna een shortlist met enkele genomineerden ontstaat. De jury bestaat uit voorzitter I. Middag (Erfgoedcentrum DIEP), F. Loomeijer (Maritiem Museum Rotterdam), R. Priem (Museum Catharijneconvent Utrecht), P. Schoon (Dordrechts Museum), B. Crezee (Reinwardt Akademie Amsterdam) en F. Tissink (Reinwardt Akademie Amsterdam). Publiek kan vanaf begin 2012 stemmen op één van de genomineerde musea en bepaalt wie de Museumprijs 2012 en ¤ 100.000 in ontvangst neemt.

De Museumprijs geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met meer dan 34.000 stemmers in 2010 tot een van de grootste culturele publieksprijzen. Recente winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel De Menkemaborg in Uithuizen (2007), het Hunebedcentrum in Borger (2008), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en Museum Boijmans Van Beuningen (2010). www.museumprijs.nl

Over de BankGiro Loterij:
Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla uw Slag) is de BankGiro Loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 57 beneficiënten - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultuur. In 2010 leverden de loterijactiviteiten een afdracht aan de beneficiënten op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds:
Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland door middel van financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Jaarlijks ondersteunt het Cultuurfonds ongeveer 4000 projecten op de terreinen van podiumkunsten, beeldende kunst, monumentenzorg, geschiedenis en letteren en natuurbehoud. Daarnaast verstrekt het fonds studiebeurzen aan jong talent en ondersteunt het musici en beeldend kunstenaars. Ook reikt het fonds ieder jaar verschillende prijzen uit.

Over de Nederlandse Museumvereniging:
De Nederlandse Museumvereniging bestaat sinds 1926 en is de landelijke vereniging voor de gehele museumbranche. De vereniging behartigt de collectieve belangen van de Nederlandse musea en verleent diensten die bijdragen aan de ontwikkeling van de branche op weg naar meer professionaliteit en kwaliteit. Daarnaast biedt de vereniging een forum door te zorgen voor een sterk netwerk tussen museumprofessionals zodat kennis zich snel verspreidt en nieuwe inzichten ontstaan. Tenslotte werkt de vereniging aan het versterken van het museumimago en aan grotere, meer gevarieerde publieke belangstelling voor musea.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht