Ingezonden persbericht


Amsterdam 17 April

Kraakgroep Zeeburg bezet speculatieloods

Zondag 17 april 2011 heeft Kraakgroep Zeeburg een gebouw aan het Zeeburgerpad 13-14 bezet. Dit industrieloods staat al jaren leeg in afwachting van de wijziging van het bestemmingsplan voor het hele gebied. Eigenaar Woensbergen BV is al geruime tijd bezig met het verwerven van nu nog waardeloze bedrijfspanden en terreinen in de buurt, allemaal in verwachting dat dit vastgoed een forse waardestijging zal ondergaan zodra de gemeente de bestemming van het gebied wijzigt. Terwijl de stad de kosten voor het aanleg van infrastructuur gaat dragen, denken speculanten zoals Woensbergen op deze manier dikke winsten te kunnen maken. De kraakgroep hoopt op deze manier de aandacht op de gang van zaken te geven en de ruimte in de tussentijd een betere invulling te geven.

Woensbergen BV en andere speculanten waaronder grote vastgoedbedrijven zoals Amvest speculeren al jaren op de aanstaande opwaardering van het gebied en kunnen daarbij op de hulp van het stadsbestuur rekenen. Of de bevolking van de stad er echt baten bij heeft schijnt weinig uit te maken. De gemeente is zich naar eigen zeggen wel van het speculatierisico bewust maar herhaald dezelfde fouten keer om keer, zoals het geval van de voormalige gekraakte bakkerij in de zelfde straat en de douaneloodsen aan de Cruquiskade aantonen. Op beide plekken zijn nu sloopgaten ontstaan die op afzienbare termijn geen nieuwe invulling gaan krijgen.

De kraakgroep hoopt met deze actie de aandacht op de gang van zaken te vestigen, en de gemeente aan te zetten om verder speculanten uit het gebied te weren en zal deze plek met een sociaal centrum een invulling geven die deze stedelijk rafelrand recht doet.

Einde Persbericht