Unie van Waterschappen

Maandag, 18. April 2011

Voortgang programma Water en Ruimte

In oktober 2010 ging het programma Water en Ruimte van de Unie van Waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu van start. Wat is er sindsdien gebeurd?

Bij de start in oktober 2010 werd duidelijk dat het actieprogramma zich zou gaan richten op: het versterken van regionale netwerken, nieuwe opleidingsinitiatieven en het verbinden van wetenschappelijke bevindingen met de praktijk. Programmaleider Albert Elshof van de Unie van Waterschappen vertelt dat er nu in 2 van de 4 regio's bijeenkomsten zijn geweest om erachter te komen welke vragen er spelen.

Noodzaak

Voelen de waterschappen de noodzaak voor het programma? Elshof: "Wel de mensen die wij spreken, maar daar kun je niet blind op varen. De doorsnee waterschapper zal er nog niet warm voor lopen. Bij beleidsmedewerkers landt dit als eerste, terwijl beheerders wel heel belangrijk zijn! Daarom hebben we voor die groep ook een apart traject."

Cursussen

Naast de regiobijeenkomsten zijn inmiddels ook de eerste cursussen van start gegaan. Cursussen die zich richten op het begrijpen van RO-processen. Mogelijk kan het actieprogramma de watertoets versterken en omgekeerd. Elshof: "Ik ben erg benieuwd naar de evaluatie van de 12 praktijkvoorbeelden zoals die binnen de evaluatie van de Watertoets wordt uitgevoerd."