Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200904306/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Schoenmakershoek-Oost' van de gemeente Etten-Leur) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan 'Schoenmakershoek-Oost' van de gemeente Etten-Leur grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk met ruim 600 woningen in het noordoosten van Etten-Leur. Het gebied grenst aan de bestaande wijk Schoenmakershoek. Het provinciebestuur heeft aan een deel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden. Volgens het provinciebestuur maakt het plan veel meer woningen mogelijk dan noodzakelijk is om in de gemeentelijke woningbehoefte te voorzien. Het provinciebestuur heeft daarom goedkeuring onthouden aan een deel van het plan dat in de buurt ligt van een aantal agrarische bedrijven, omdat daar voorlopig toch niet zou kunnen worden gebouwd vanwege de geuroverlast van deze bedrijven. De gemeenteraad van Etten-Leur is van mening dat het provinciebestuur het hele plan had moeten goedkeuren. Daarom is de gemeenteraad hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeenteraad vindt ook dat het provinciebestuur niet consequent is bij de berekening van de geuroverlast van bedrijven. Ook een aantal inwoners van de gemeente is in beroep gekomen. Ook twijfelen zij aan de berekening van de geurbelasting van enkele agrarische bedrijven in het gebied. Een van hen is eigenaar van een akkerbouw- en tuinbouwbedrijf aan de Donkerstraat. Hij vreest dat hij zijn bedrijf in de toekomst niet meer kan uitbreiden. Verder is nog een aantal omwonenden in beroep gekomen. Zij vrezen verkeersoverlast, omdat de Pottenbakkerstraat is aangewezen als ontsluitingsweg voor de nieuwe woonwijk, terwijl die straat niet is opgenomen in het plan. Volgens hen kan deze straat de extra verkeersbelasting niet aan en leidt dat tot verkeersonveilige situaties. Ook zal hun woon- en leefklimaat verslechteren, zo vrezen zij. De Raad van State heeft de zaak op 8 februari jl. op zitting behandeld.
2. 200905157/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Strand en Duin' van de gemeente Zandvoort) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Strand en Duin' van de gemeente Zandvoort. Het plan heeft betrekking op de duinen, de waterkering, het strand en het aangrenzende deel van de Noordzee. Ook de zeereep inclusief strandafgangen, de Amsterdamse Waterleidingduinen en een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vallen onder dit plan. In het plan zijn regels opgenomen hoe dit gebied gebruikt en bebouwd mag worden. Het gaat onder meer om strandpaviljoens, strandhuisjes en recreatieve voorzieningen. De vereniging van Strandpachters en een echtpaar uit Zandvoort zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het echtpaar vindt vooral dat het provinciebestuur het bestemmingsplan niet had mogen goedkeuren, omdat het plan grotere strandpaviljoens toestaat dan voorheen. Hierdoor nemen de paviljoens volgens hen te veel ruimte in en blijft er te weinig over voor dagrecreanten. De paviljoens zouden de binding met het strand hebben verloren. De vereniging van strandpachters is het er niet mee eens dat surfschool The Spot en Watersportvereniging Zandvoort in het bestemmingsplan als strandpaviljoen zijn opgenomen. Dit zou leiden tot concurrentievervalsing aangezien de strandpachters hun paviljoens tegen hoge kosten hebben moeten aanschaffen. Ook vinden zij dat het gebouw van de watersportvereniging ten onrechte uit twee lagen mag bestaan. Verder wil de vereniging dat meer dan vijf paviljoens het hele jaar geopend mogen zijn. In het bestemmingsplan had daarvoor een zogenoemde wijzigingsbevoegdheid moeten worden opgenomen. Bovendien staat het plan ten onrechte geen permanente afdakken of luifels toe bij de strandpaviljoens, aldus de vereniging. De Raad van State heeft de zaak op 17 maart jl. op zitting behandeld.
3. 201000849/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Vossenberg 2008' van de gemeente Tilburg) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Tilburg van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Vossenberg 2008'. Het plan heeft betrekking op bedrijventerrein Vossenberg in het noordwesten van Tilburg. Het gebied wordt begrensd door het Wilhelminakanaal in het zuiden, de Gesworenhoekseweg in het westen en de Noordwesttangent in het noorden. In het oosten loopt de plangrens door een bos dat grenst aan de bedrijventerreinen Kraaiven en Charlotte. Het plan actualiseert verschillende oudere bestemmingsplannen die voor het gebied golden en is grotendeels 'conserverend van aard'. Dat betekent dat de bestaande situatie in het gebied wordt vastgelegd. Het plan maakt echter ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De Nederlandse Gasunie is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In het gebied liggen drie regionale aardgastransportleidingen van haar. Een van deze zou niet zijn ingetekend op de kaart bij het bestemmingsplan. Ook een gasontvangstation ontbreekt op de kaart, aldus de Gasunie. Verder kunnen de bouwvrije stroken van vijf meter breed die aan beide kanten van de leidingen worden aangehouden, teruggebracht worden naar vier meter. Volgens de Gasunie is een strook van vijf meter aan weerszijden niet nodig. Ook de exploitant van twee Gamma bouwmarkten is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. Volgens hem staat het bestemmingsplan onterecht toe dat aan de Boterberg niet alleen een opslag- en afhaalcentrum, maar ook een zelfstandige detailhandel gevestigd kan worden waar directe verkoop aan particulieren plaatsvindt. De Raad van State heeft de zaak op 25 maart jl. op zitting behandeld.
4. 201003581/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan '300 meterstrook, Scheendijk-Noord' van de gemeente Breukelen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Breukelen (nu Stichtse Vecht) van het bestemmingsplan '300 meterstrook, Scheendijk-Noord'. Het plan heeft betrekking op een strook van 300 meter die aan de Loosdrechtse plassen ligt. In dit gebied liggen meerdere zogenoemde legakkers. Deze stroken grond liggen in het water. Daarop zijn diverse jachthavens gevestigd en staan (recreatie)woningen. Volgens jachthaven De Opbouw zijn de afmetingen van de woonarken die in het gebied zijn toegestaan, te beperkt. Verder vindt zij dat het plan terrassen aan woonarken mogelijk had moeten maken. De jachthaven wil verder graag uitbreiden met bedrijfswoningen en zestien recreatieappartementen. Ook de eigenaren van een recreatiewoning hebben uitbreidingsplannen, maar in beide gevallen staat het plan de uitbreiding niet toe. Ten slotte zijn ook twee inwoners uit Scheendijk tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij willen graag een jachthaven starten, maar het plan maakt dat niet mogelijk. Zij vinden dat het plan aangepast moet worden, omdat de gemeente op veel andere plekken wel heeft ingestemd met de komst van een jachthaven. Zij zijn het er dan ook niet mee eens dat het bestemmingsplan een andere jachthaven in hun buurt mogelijk maakt. Zij vrezen overlast, aantasting van hun privacy en verlies van uitzicht. Bovendien zal deze jachthaven zorgen voor parkeerproblemen en zullen hulpdiensten de Scheendijk slecht kunnen bereiken, aldus de inwoners. De Raad van State heeft de zaak op 22 februari jl. op zitting behandeld.
5. 201006341/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'De Zwaluwhoeve' van de gemeente Harderwijk) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Harderwijk van het bestemmingsplan 'De Zwaluwhoeve'. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van wellnesscomplex 'De Zwaluwhoeve' aan de Zuiderzeestraatweg in Hierden. Volgens de Zwaluwhoeve sluit het complex niet meer goed aan op de wensen en verwachtingen van de 250.000 bezoekers per jaar. Daarom wil het complex uitbreiden, zodat het in de toekomst 300.000 bezoekers kan ontvangen. Zo maakt het plan het mogelijk om de bestaande bebouwing te moderniseren en kunnen aan de achterzijde zogenoemde 'boerderijensembles' worden gebouwd. Twee omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een van hen bezit agrarische gronden in de buurt van het wellnesscomplex. Hij vreest dat hij door de uitbreiding van het complex zijn schapen niet meer kan laten grazen. Ook maakt hij zich samen met een andere omwonende zorgen over de vermindering van hun woongenot. Zo zou de uitbreiding van het complex leiden tot meer verkeer- en parkeeroverlast. De bestaande wegen zouden hierop niet zijn ingesteld, aldus de bezwaarmakers. Ook vrezen zij geluidshinder, een aantasting van hun uitzicht, privacyverlies en verstoring van de zondagsrust. De Raad van State heeft de zaak op 4 april jl. op zitting behandeld.
6. 201007478/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor uitbreiding vleeskuikenhouderij in Alphen-Chaam) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam heeft verleend voor een uitbreiding van een vleeskuikenhouderij aan de Druisdijk in Alphen. Op het bedrijf worden ongeveer 215.000 vleeskuikens gehouden, maar het bedrijf wil graag uitbreiden tot ongeveer 350.000 vleeskuikens. Daarvoor zijn vier nieuwe stallen en twee spoelwaterputten nodig en moeten twee bestaande stallen verlengd worden. Omdat het bestemmingsplan deze uitbreiding niet toestond, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Het gemeentebestuur heeft dit gedaan, omdat dit deel van Alphen in het provinciale reconstructieplan is aangewezen als een gebied waar de landbouw zich verder kan ontwikkelen. Zowel de Natuurvereniging Mark en Leij als de Stichting Brabantse Milieufederatie kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Breda. Die oordeelde in juni 2010 dat er een procedurele fout is gemaakt bij het verlenen van de vrijstelling. Het gemeentebestuur moest daarom een nieuw besluit nemen op de bezwaren van de milieuverenigingen, aldus de rechtbank. De eigenaar van de vleeskuikenhouderij was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en was daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op de rechtszitting heeft hij zijn hoger beroep ingetrokken, omdat het gemeentebestuur de bezwaren van de milieuverenigingen tegen de bouwvergunning in februari 2011 opnieuw ongegrond had verklaard. Volgens het gemeentebestuur is de bouwvergunning inmiddels in overeenstemming met het nieuwe bestemmingsplan 'Alphen-Chaam 2010' en hoeft daarom geen vrijstelling meer verleend te worden. De milieuverenigingen zijn het hier niet mee eens en zijn tegen deze beslissing in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur eerst de bezwaarprocedure rondom het nieuwe bestemmingsplan had moeten afwachten, voordat het een nieuwe beslissing nam op de bezwaren tegen de bouwvergunning. De Raad van State heeft de zaak op 1 maart jl. op zitting behandeld.
7. 201008545/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor veehouderij aan de Jodenpeeldreef in De Rips) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend voor een veehouderij aan de Jodenpeeldreef in De Rips. Een aantal inwoners uit De Rips is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat het gaat om een nieuwe veehouderij aan de Jodenpeeldreef vrezen de inwoners een hogere ammoniakuitstoot op de beschermde natuurgebieden De Mariapeel en De Stippelberg. Volgens hen is niet duidelijk gemaakt dat per saldo de uitstoot van ammoniak op de natuurgebieden gelijk blijft. Ook zou de gezondheid van de omwonenden gevaar lopen omdat de kans op Q koorts toeneemt. Ten slotte zou de luchtkwaliteit verslechteren door de komst van het bedrijf. De Raad van State heeft de zaak op 7 maart jl. op zitting behandeld.
8. 201009199/1/H1 en 201009200/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Toepassing bestuursdwang om renovatie woningen Vlierboomstraat in Den Haag af te dwingen) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om bestuursdwang toe te passen tegen een aantal eigenaren van appartementen aan de Vlierboomstraat in Den Haag. Volgens het gemeentebestuur voldoen de appartementen in het complex niet meer aan de bouwkundige eisen uit het Bouwbesluit. Bij het bestuursdwangbesluit is een 'gebrekenlijst' opgenomen en een lijst van maatregelen die de eigenaren moeten nemen om het complex te herstellen. Een bedrijf en de Vereniging van Eigenaren Vlierboomstraat zijn het hier niet mee eens. Zij voeren in eerste instantie aan dat er geen sprake is van een overtreding, omdat de bouwkundige eisen uit het Bouwbesluit geen 'rechtskracht' zouden hebben. Bovendien betwijfelen zij of het appartementencomplex er daadwerkelijk zo erg aan toe is als het gemeentebestuur beweert. De rechtbank in Den Haag stelde hen in augustus 2010 in twee afzonderlijke uitspraken in het gelijk. Tegen die uitspraken is het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur voert aan dat het onderzoek naar het onderhoud van de panden door een deskundige stadsdeelinspecteur is gedaan. De Raad van State heeft de zaak op 21 maart jl. op zitting behandeld.
9. 201009392/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor appartementencomplex De Kruispoort in Schoonhoven) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Schoonhoven heeft verleend voor de bouw van een complex van twaalf appartementen op de hoek van de Kruispoortstraat/Koestraat in Schoonhoven. Naast het appartementencomplex 'De Kruispoort' wordt ook een binnentuin met bergingen aangelegd en drie parkeerplaatsen op eigen terrein. Verder worden er dertien parkeerplaatsen aangelegd in de openbare ruimte. Vijf daarvan liggen in de Poort, een pad in eigendom van de gemeente dat naast de noordoostelijke gevel ligt van het kerkgebouw van de Remonstrants Gereformeerde Gemeente. Omdat het bestemmingsplan de bouw van het appartementencomplex, de binnentuin en de parkeerplaatsen niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. De Remonstrants Gereformeerde Gemeente heeft vooral bezwaar tegen de parkeerplaatsen naast het kerkgebouw. De kerk is een gemeentelijk monument. De Remonstrants Gereformeerde Gemeente vindt dat de parkeerplaatsen in strijd zijn met de welstandseisen en dat bovendien het parkeren het monument aantast. Ook vreest zij dat dichtslaande portieren en pratende mensen voor geluidsoverlast zorgen tijdens kerkdiensten. De rechtbank in Den Haag verklaarde in augustus 2010 een eerder beroep van haar ongegrond. Tegen die uitspraak is de Remonstrants Gereformeerde Gemeente in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 22 maart jl. op zitting behandeld.
10. 201010133/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek ex-rechercheurs Tolteam om openbaarheid van rapport vuurwerkramp) Uitspraak over de weigering door de toenmalige minister van Justitie om informatie van de rijksrecherche openbaar te maken. Twee ex-rechercheurs en voormalige leden van het zogenoemde Tol-team hadden de minster op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd alle informatie openbaar te maken die is gebruikt voor het rapport over het functioneren van het Tolteam in het strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Volgens hen zou daaruit blijken dat er gesjoemeld is met het bewijsmateriaal en dat het onderzoek naar de ramp niet goed is uitgevoerd. De minister heeft geweigerd alle gevraagde informatie te geven, vanwege het belang van vertrouwelijkheid bij dit soort onderzoeken. De minister is onder meer bang dat politiemedewerkers in het vervolg niet meer willen meewerken aan onderzoeken, als zij niet de garantie krijgen dat hun verklaringen geheim blijven. Wel heeft hij later alsnog zes onderzoeksdossiers die ten grondslag liggen aan het rijksrechercherapport gedeeltelijk openbaar gemaakt. De twee ex-rechercheurs willen dat deze brondocumenten volledig openbaar worden gemaakt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft al eerder over deze kwestie een uitspraak gedaan. In januari 2009 oordeelde de Raad van State dat de rechtbank in Almelo in haar uitspraak van maart 2008 ten onrechte niet was ingegaan op het verzoek om die brondocumenten openbaar te maken. Daarom wees de Raad van State in de uitspraak met zaaknummer 200803121/1 de zaak terug naar de rechtbank. Die oordeelde in oktober 2010 dat de Wob niet van toepassing is op de brondocumenten die deel hebben uitgemaakt van het strafdossier in de strafzaak over de vuurwerkramp. Naar haar oordeel is op die documenten het Wetboek van Strafvordering van toepassing. Daarom had de minister volgens haar op grond van verkeerde wetgeving het verzoek van de twee ex-rechercheurs afgewezen en verklaarde zij het beroep van de ex-rechercheurs gegrond. Omdat de ex-rechercheurs in deze bestuursrechtprocedure dus niet kunnen bereiken dat die brondocumenten alsnog openbaar gemaakt worden, heeft de rechtbank de rechtsgevolgen van het besluit van de minister in stand gelaten. De minister is het niet eens met de nieuwe uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De minister vindt namelijk dat hij de informatie die wel als bron heeft gediend voor het rapport, maar inmiddels geen deel meer uitmaakt van het strafdossier, ook niet openbaar gemaakt kan worden. De Raad van State heeft de zaak op 28 februari jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat