Politie Limburg-Noord

Videosurveillance vordert rijbewijs voor snelheid in Roertunnel


Datum: 18-04-2011
Tijd bericht: 15:59
Plaats: Roermond

Een 27- jarige inwoner van Stein is zondagmorgen vroeg om 02.30 uur door de videosurveillance van het Verkeershandhavingsteam staande gehouden. De man reed met zijn personenauto in de Roertunnel met een snelheid van 155 km/u en moest om die reden zijn rijbewijs inleveren.

De automobilist uit Stein reed in noordelijke richting door de Roertunnel, waar een snelheidslimiet van 100 km/u geldt. Hij werd door de videosurveillance gezien en gevolgd. Hierbij maakten de agenten opnamen van de snelle rijder, om hem even later hiermee te kunnen confronteren. De man kreeg een volgsignaal en werd op de Donderbergweg staande gehouden. Nadat de agent zich legitimeerde kreeg de automobilist de reden van de staande houding te horen: zijn snelheid bedroeg 155 km/u, wat betekent dat de man meer dan 50 km/u te hard reed. Om die reden vorderde de politie het rijbewijs in en zal dat met het proces-verbaal aan justitie zenden, waarna de officier bepaalt wat de boete is en wanneer de automobilist het rijbewijs kan terug ontvangen.

Het doel van videosurveillance is gedragsbeïnvloeding van bestuurders en het repressief optreden tegen bestuurders van motorvoertuigen, die een dusdanig verkeersgedrag vertonen, waardoor er een verhoogd risico is op letselongevallen. Door de bestuurder bij staande houding te confronteren met de opgenomen videobeelden wordt aan gedragsbeïnvloeding gedaan. De - overwegend snelheidsgerelateerde - overtredingen roepen veel irritatie op bij de overige weggebruikers. Met de inzet van de videosurveillance moet bereikt worden dat het aantal overtreders in de regio Limburg-Noord, dat meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt op de bestaande (traject)wegen, wordt teruggebracht.