Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maandag 18 april 2011

Minder motorrijders verongelukt in 2010

In het verkeer zijn vorig jaar 640 mensen om het leven gekomen. Dat is 11 procent minder dan in 2009, toen er 720 doden vielen. Dit blijkt uit maandag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Er zijn vooral minder slachtoffers onder personen jonger dan 40 jaar en onder fietsers en automobilisten, maar ook onder motorrijders zijn minder doden te betreuren. Nadat de laatste jaren het dodental onder motorrijders bij verkeersongevallen licht was gestegen, is dit aantal in 2010 met tien procent gedaald. In totaal 63 motorrijders vonden vorig jaar de dood als gevolg van een ongeval in het verkeer (dat waren er 70 in 2009 respectievelijk 67 in 2008).

De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) volgt de ontwikkelingen op verkeersgebied op de voet en voert een actief beleid om in de toekomst het aantal slachtoffers nog verder omlaag te krijgen. "Wij zijn tevreden dat de tendens naar beneden wijst en dat het aantal verongelukte motorrijders in absolute zin is gedaald, maar we kunnen niet blij zijn. Nog steeds zijn er te veel slachtoffers te betreuren, met te veel persoonlijk leed als gevolg", zegt Patrice Assendelft, directeur van de KNMV. "Daarom zal de KNMV voortgaan op de ingeslagen weg, die bestaat uit het verbeteren en ontwikkelingen van motoropleidingen, plus een stuk voorlichting aan alle weggebruikers, inclusief automobilisten. Met steun van de overheid zou met name die laatste groep beter geïnformeerd moeten worden."


---

Over de KNMV
De KNMV, opgericht in 1904, is met bijna 50.000 leden en 280 aangesloten clubs, de grootste belangenbehartiger van motorrijdend Nederland. Als overkoepelende motorbond is de KNMV gericht op: sport, opleidingen, recreatief motorrijden, verkeer en verzekeringen. Kijk voor meer informatie op www.knmv.nl.