Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Kinderen massaal aan het mobieltje

HILVERSUM, 18 april 2011 - 75% van de kinderen in de leeftijdsgroep 9 - 14 is in het bezit van een mobieltje. In de leeftijdgroep 13 - 14 jaar is het bezit van een mobieltje bij zowel jongens als meisjes opgelopen tot 98%. Vier op de tien kinderen zeggen 'echt niet zonder mobiele telefoon te kunnen'. Dit blijkt uit een onderzoek van het NOS Jeugdjournaal onder 1706 respondenten van 9 - 14 jaar. Het onderzoek, uitgevoerd door Jeugdpeil.nl, wordt morgen (19 april) in het Jeugdjournaal in de ochtend en avond gepresenteerd.

'Bereikbaar zijn voor mijn ouders'. Dat is de belangrijkste reden (64%) voor kinderen om een eigen mobieltje te hebben, blijkt uit het onderzoek. 'Slechts' 14% van de kinderen heeft het mobieltje 'om te kunnen bellen met vrienden'. En 3% 'om spelletjes op internet te kunnen spelen'. De resterende groep noemt andere redenen.

De mobiele telefoon heeft vele gebruiksmogelijkheden. De meest toegepaste is met 85% - anders dan wellicht gedacht - sms-en. Op plek 2 staat 'bellen' met 77%. Bijna 6 op de 10 kinderen (59%) luisteren er regelmatig muziek mee, goed voor plaats drie. Pingen en twitteren is onder deze doelgroep nog niet zo populair. Dat staat onderaan met 13 en 14 procent.

Mobiel bellen kost natuurlijk geld. Toch heeft meer dan de helft van de kinderen (54%) geen afspraken gemaakt met de ouders over het gebruik. Van de kinderen die wel regels hebben, heeft 28% afspraken met de ouders over hoeveel je mag bellen. Overigens weet bijna de helft (40%) van de kinderen niet wat een mobiele telefoon per maand kost. Dat komt wellicht omdat bij een meerderheid (58%) de ouders de telefoon betalen. 17% betaalt de belkosten zelf en 16% deelt de kosten met de ouders. Bijna 7 op de 10 kinderen (69%) bellen prepaid.

Bijna 8 op de 10 kinderen geven aan minder dan één uur per maand te bellen. 18% van hen belt tussen de 1 en 3 uur per maand. Dat bellen kan voor een groot aantal kinderen echter niet op school. 45% zegt dat een mobieltje helemaal verboden is. Een zelfde groep geeft aan dat het mobieltje alleen in de pauze mag worden gebruikt.

Hoe onmisbaar het mobieltje voor veel kinderen is, blijkt uit nog een aantal andere opmerkelijke gegevens. Bijna de helft van de kinderen neemt het mobieltje altijd mee naar bed. En ruim 4 op de 10 kinderen zeggen 'echt niet zonder mobieltje te kunnen'. Voor meisjes ( 48%) geldt dit overigens behoorlijk meer dan voor jongens (37%). Bijna 4 op de 10 kinderen zetten hun mobiel ook nooit uit.

Tot slot: je zou bijna vergeten dat er ook nog een groep kinderen is die géén mobieltje heeft. In de groep 9-14 jaar gaat dat om 25%. De overgrote meerderheid van deze groep (65%) heeft geen mobiel omdat hun ouders dat niet geschikt voor hen vinden. 26% zegt zelf geen mobieltje te willen.

Voor meer info zie morgen www.Jeugdjournaal.nl