Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Orka's in de Noordzee mogelijk familie van orka Morgan

Amsterdam, 18 april 2011 ­ Voor de tweede keer in korte tijd is er een groep orka's gesignaleerd in de Noordzee. Zou dit familie zijn van Morgan, vraagt de Orka Coalitie zich hardop af. De Orka Coalitie betreurt het dat orka Morgan nog steeds vastzit in het Dolfinarium, er gestopt is met zoeken naar haar familie en dat er geen werk wordt gemaakt van het uitzettingsplan, zoals voorgesteld door meer dan 40 wetenschappers en deskundigen wereldwijd.

De Orka Coalitie denkt dat de orka's die zich nu voor de kust van Nederland bevinden, mogelijk familie van Morgan zouden kunnen zijn of een groep waar zij zich bij aan zou kunnen sluiten. Dit zou een uitgelezen kans zijn voor het Dolfinarium om Morgan met haar familie te herenigen. Ruim 40 onafhankelijke orkadeskundigen, verenigd in de Free Morgan Group, dienden vorig jaar een uitzettingsplan in bij het Ministerie van EL&I. Dit plan is tot op heden genegeerd.

"Morgan had nu al onder begeleiding uitstapjes op zee kunnen maken en vandaag dus kunnen gaan kijken of dit haar familie is of een bevriende groep waar zij aansluiting bij zou kunnen vinden."

De advocaat van orka Morgan, Marq Wijngaarden van Böhler advocaten in Amsterdam, wil het Ministerie bewegen een 'second opinion' te aanvaarden over de toekomstmogelijkheden voor orka Morgan. Na ruim 9 maanden bevindt zij zich nog steeds in een kleine tank in het Dolfinarium Harderwijk. Een eerste eis is dan ook Morgan zo spoedig mogelijk over te plaatsen naar Deltapark Neeltje Jans waar zij in een natuurlijkere omgeving met meer ruimte onder deskundige begeleiding zou kunnen beginnen aan de eerste stap naar uitzetting.

Daarnaast werkt Morgan's advocaat aan het verkrijgen van relevante informatie over de orka, waardoor er beter gezocht kan worden naar haar familie. Tot op heden is hier zowel door de verantwoordelijke minister Verhagen, staatssecretaris Bleker alsmede het Dolfinarium, dat de gegevens in bezit heeft, geen gehoor aan gegeven.