Maastricht University

Trefwoorden: dementie, verpleeghuiszorg, kleinschalig wonen
Promotie mw.drs. Hilde Verbeek
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotores: prof.dr. J.P.H. Hamers; prof.dr. G.I.J.M. Kempen; co-promotores: dr. H.J. van Rossum, HS Zuyd; dr. S.M. Zwakhalen. Titel: "Redesigning dementia care; an evaluation of small-scale, homelike care environments"
Vrijdag 29 april 2011, 14.00 uur

Kleinschalige woonvormen zijn sterk in opkomst in de verpleeghuiszorg voor ouderen met dementie. Ervaringen zijn veelal positief in vergelijking met traditionele verpleeghuiszorg. Het huidige proefschrift laat echter een genuanceerd beeld zien van de effecten van kleinschalig wonen op bewoners, hun mantelzorgers en medewerkers. Tegen de verwachting in blijkt de kwaliteit van leven van bewoners in kleinschalige woonvormen niet te verschillen van die van vergelijkbare bewoners in traditionele verpleeghuizen, met afdelingen van minimaal 24 bewoners. Tussen beide groepen zijn ook geen verschillen aangetroffen in neuropsychiatrische symptomen en onrust. De arbeidstevredenheid en
-motivatie van medewerkers verschillen ook niet. De betrokkenheid van familieleden van bewoners op kleinschalige woonvormen is niet anders dan die op traditionele afdelingen. Wel ervaren familieleden van bewoners van kleinschalige woonvormen een minder zware zorgbelasting en zijn ze meer tevreden over de zorg. Een volledige overgang naar kleinschalige woonvormen is daarom niet vanzelfsprekend.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.