Universiteit Leiden

Immigratie: winnaars en verliezers

Wat zijn de effecten van immigratie op de korte en de lange termijn? Hoe verklaren we de immigratie naar Nederland in de verschillende periodes? En wie zijn de winnaars, wie de verliezers? Of kreeg ieder zijn deel? Leo en Jan Lucassen berekenen in hun nieuwe boek winst en verlies over immigratie in Nederland. 'Winnaars en verliezers' verschijnt op 29 april.

Polarisatie

Sinds de jaren negentig zijn migratie en integratie niet meer weg te denken uit het publieke debat. De politieke polarisatie tussen voor- en tegenstanders van immigratie en multiculturaliteit is zelfs zo hoog opgelopen dat er vervaarlijke scheuren in de samenleving zichtbaar worden. In dit debat lijken meningen belangrijker dan feiten en worden historische parallellen te pas en te onpas ingezet om de toekomst te voorspellen. Nuchterheid en kennis worden node gemist als we de balans willen opmaken van wat immigranten de Nederlandse samenleving hebben gebracht.

Lucassen en Lucassen geven een oordeel over de betekenis van immigratie voor de Nederlandse samenleving in heden en verleden, dat evenwichter is dan de beeldvorming door de jaren heen.

De broers

Leo Lucassen (1959) is hoogleraar Sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Jan Lucassen (1947) is senior medewerker verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (iisg) en bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Samen publiceerden zij onder meer de bundels Migration, Migration History, History (1997) en Migration History in World History (2010).

Leo Lucassen en Jan Lucassen
Winnaars en verliezers (2011)
Bert Bakker
ISBN 9789035136434
Prijs ⬠19,95Â

(26 april 2011/bron: Faculteit Geesteswetenschappen)