Gemeente Soest

Herinrichting van winkelcentrum De Tamboerijn

29 april 2011

Er is gestart met de herinrichting van de openbare ruimte aan de Tamboerijn en omgeving in Soest.

De herinrichting vindt gelijktijdig plaats met de aanpassingen van winkelcentrum Overhees. De herinrichting is tot stand gekomen in overleg met de winkeliersvereniging, WMO-raad en de Fietsersbond. De volgende verbeterpunten worden uitgevoerd.

Winkelcentrum Overhees

Het parkeerterrein voor winkelcentrum krijgt één inrit en één uitrit in combinatie met het instellen van éénrichtingsverkeer over het parkeerterrein. Het voetgangersgedeelte van het winkelcentrum wordt verdeeld in zogenaamde `zones', namelijk in een:
* `obstakelzone' (zwart stenen); hier mogen reclame-uitingen, winkelwagentjes, verkoopwaren, en dergelijke gestald worden
* `obstakelvrije zone' (grijze stenen); deze zone dient geheel vrij te zijn van obstakels zodat de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor de voetganger gewaarborgd blijft

* `terraszone' (witte stenen); ruimte vrijgemaakt voor een terras die voorzien wordt met plantenbakken.

De winkeliersvereniging onderhoudt de plantenbakken zelf en zorgt ervoor dat de obstakelvrije zone ook echt vrij gehouden wordt. Binnen het winkelgebied krijgen ook de fietsenstallingen een eigen plek. De plek wordt ook in zwarte stenen uitgevoerd en wordt voorzien met aanleunhekken, zoals die nu ook in het winkelcentrum staan.

Deze plekken worden zoveel mogelijk direct bereikbaar gemaakt via de rijweg van het parkeerterrein. Verder wordt de huidige brievenbus verlaagd en verplaatst, krijgt het winkelgebied meer prullenbakken en wordt de huidige openbare verlichtingen vervangen. Tenslotte krijgt de huidige standplaats voor verswaren een centralere plek in het winkelcentrum.

Dorpsstreek

Het huidige betonfietspad `Dorpstreek' wordt vanuit de wijk verlengd tot aan de Di Lassostraat en zichtbaarder gemaakt. De entree van de wijk vanaf de rotonde bij de Koningsweg wordt voorzien van een nieuwe asfaltlaag met aan weerszijde rode fiets suggestiestroken. Het Kruispunt met Di Lassostraat wordt voorzien van een snelheidsremmend kruispuntplateau.

Overige maatregelen
Ter verbetering van de toegankelijkheid komen in het gebied rondom het winkelcentrum extra stoepverlagers. De huidige groenstructuur wordt in en rondom het winkelcentrum heringericht. Het kappen van de huidige bomen is reeds uitgevoerd i.v.m. de aankomende broedperiode. Het planten van het nieuwe groen wordt in het najaar uitgevoerd. Tijdens alle hierboven genoemde werkzaamheden zullen in de omgeving ook werkzaamheden verricht worden aan ondergrondse kabels en leidingen.

Uitvoering

De uitvoering van de werkzaamheden geeft enige verkeershinder. De werkzaamheden hebben tot gevolg dat doorgaand rijverkeer tijdelijk niet mogelijk is en er zijn consequenties voor het openbaar vervoer. Middels tijdelijke verkeersmaatregelen wordt het verkeer in goede banen worden geleid. De verwachting is dat de werkzaamheden medio juni 2011 afgerond zijn. Door het broedseizoen zijn de betreffende bomen reeds eerder verwijderd.

Informatie
Voor geïnteresseerden hangt bij diverse winkels in het winkelcentrum Overhees een informatie tekening van de nieuwe situatie.

Met vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Soest via het algemeen telefoonnummer 035-609 34 11. Voor informatie over de uitvoering kunt u vragen naar de heer Bert Schulenberg en voor overige informatie kunt u vragen naar de heer Erik Valkenburg.