Woonbond


28-04-2011 Tweede Kamer regelt initiatiefrecht voor huurders zelf

Het initiatiefrecht voor huurders om hun woning te verbeteren komt er hoogstwaarschijnlijk toch. De Tweede Kamer gaat zelf een wetsvoorstel indienen om dit te regelen.

Eerder had het kabinet, op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, dit wetsvoorstel ingetrokken. Daar steekt de Tweede Kamer nu, tot vreugde van de Woonbond, een stokje voor.

timmerman In een kamerdebat moest minister Donner op 28 april uitgebreid motiveren waarom het kabinet besloten had het wetsvoorstel om het initiatiefrecht voor huurders te regelen, in te trekken. Met uitzondering van de VVD, was de Tweede Kamer hier allerminst over te spreken. Het argument van Opstelten dat de regeldruk door deze nieuwe wet zou toenemen, werd door de voltallige kamercommissie wonen naar de prullenbak verwezen.

Niet dol op huurders

De SP constateerde dat dit kabinet niet bepaald dol is op huurders. Ook volgens de PvdA heeft dit kabinet het gemunt op huurders, met een opeenstapeling van maatregelen, zoals als de inkomensgrens voor corporatiewoningen, de 25 extra woningwaarderingspunten en nu weer dit.

Redelijke maatregelen

Het gaat bij het initiatiefrecht om redelijke maatregelen, zoals brand- of geluidswerende voorzieningen, waar een redelijke huurverhoging tegenover staat. `Nu wordt net gedaan alsof huurders allemaal een jacuzzi gaan vragen aan de verhuurder. Maar dit voorstel geeft burgers meer verantwoordelijkheid, en dat staat, naast het voorkomen van regeldruk, ook in het regeerakkoord', aldus de PVV.

Scherp debat

Ronduit scherp werd het debat toen minister Donner erop wees dat de Kamer in het verleden toch wel erg kritisch was over dit wetsvoorstel. Diverse Kamerleden lieten Donner op niet mis te verstane wijze weten dat een minister een wetsvoorstel nooit mag intrekken vanwege kritische vragen van de kamer. Er is een procedure voor een wetsvoorstel en die had gevolgd moeten worden. In zijn reactie liet Donner weten dat het kabinet het wetsvoorstel zeker niet opnieuw zal indienen. Daarop besloten de Kamerleden het dan zelf maar te regelen. De initiatiefwet kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer (GroenLinks, SP, PVV, PvdA en CDA).