Onderhandelaarsakkoord cao Ziekenhuizen positief voor arbeidsmarkt

Persbericht van ABVAKABO FNV

Vrijdagochtend hebben de bonden en werkgeversorganisatie een akkoord bereikt voor een nieuwe 3-jarige cao voor bijna 200.000 werknemers in ziekenhuizen. De collectieve afspraken zijn van groot belang voor het aantrekken en behouden van personeel voor de ziekenhuiszorg. Grootste bond Abvakabo FNV is tevreden over het resultaat en gaat het akkoord de komende weken aan de achterban voorleggen.

Loonsverhoging en eindejaarsuitkering
5,05 % loonsverhoging verspreid over de looptijd van de cao: 1 % per 1-07-2011; 0,55 % per 1-10-2011; 1,5 % per 1-07-2012 en 2 % per 1-07-2013. Ook wordt de eindejaarsuitkering in de loop van deze cao opgebouwd tot een volledige dertiende maand; van 6,73 % in 2010 naar 8,33 % in 2013.

Afschaf onregelmatige diensten voor senioren
Werknemers van 58 jaar en ouder kunnen vrijwillig afzien van BAC (Bereikbaarheid, Aanwezigheid, Consignatie) diensten. Bovendien wordt er vanaf 50 jaar al gekeken naar daadwerkelijke inzet en hersteltijd. Deze afspraak is van groot belang voor de duurzame inzetbaarheid van ouder personeel.

Afschaf van jeugdschalen
Jonge werknemers krijgen eindelijk een eerlijk salaris door de geleidelijke afschaf van de jeugdschalen. Dit is een belangrijk punt; de instroom van jonge werknemers is cruciaal om de personeelstekorten de komende jaren zoveel mogelijk op te vangen. De vraag naar zorg zal de komende jaren sterkt toenemen door vergrijzing van de samenleving.

Betere afspraken over scholing
Er zijn afspraken gemaakt over de inzet van scholingsbudgetten. Op dit moment worden de budgetten nog niet optimaal gebruikt om werknemers zich te laten ontwikkelen. Er wordt onderzocht hoe de budgetten beter verdeeld kunnen worden.

De Cao heeft een looptijd van 36 maanden vanaf maart 2011 en zal Algemeen Verbindend worden verklaard. Zowel bonden als werkgevers zullen het onderhandelaarsakkoord de komende weken aan hun achterban voorleggen.




Razende Robot Reporter