Gemeente Oisterwijk

Perspectiefnota 2012 tot en met 2015:Versoberen, versterken en vernieuwen

Het College van de gemeente Oisterwijk heeft gisteren de perspectiefnota aangeboden voor de jaren 2012 tot en met 2015. De contouren van het perspectief zijn ingegeven door de raad in de Visie Oisterwijk 2030 en de Kerntakendiscussie. Op 26 mei wordt de perspectiefnota behandeld door de raad.

Wethouder Joost wagenmakers "Wij hebben keuzes gemaakt. Ondanks magere tijden zien wij kansen om positieve accenten te leggen. Maar we ontkomen niet aan lastige maatregelen. In deze PPN geven we een beeld van de manier waarop we willen versoberen, versterken en vernieuwen. Maar we willen dat verantwoord doen".

Financieel beeld

De gemeente Oisterwijk moet volgens de meerjarenbegroting in 2015 bijna
1 miljoen euro ombuigen. Daarnaast is het zeker dat op termijn taken vanuit de rijksoverheid of provincie bij ons terechtkomen zonder dat het gangbare geldbedrag meekomt. We kiezen er voor om een financieel perspectief te geven dat in 2015 ruim sluitend is. We vinden dit in deze onzekere tijd een verstandiger keuze dan een begroting die slechts in het komend jaar (2012) sluitend is.

Vertrouwen

De komende jaren staat op alle fronten het vertrouwen centraal. Vertrouwen in onze politieke organen waar, door betere samenwerking, efficiëntere controle en consequente digitalisering, besparingen kunnen ontstaan. We vertrouwen op de burger, die best wat over heeft voor zijn of haar (woon)omgeving. Mits het basisniveau maar op orde is. Daarom starten we het project Groen, schoon en heel, als inhaalslag in het openbaar gebied. Voor het onderhoud zetten we mensen in die minder kans maken op de arbeidsmarkt en die graag in hun eigen gemeente aan de slag gaan. We doen dat vanuit het Maatschappelijk Bedrijf Oisterwijk.

Veiligheid

Daar waar het vertrouwen geschaad wordt, treden we stevig op met extra handhavingsinzet en met moderne toezichtmiddelen. Daarmee versterken we de ingezette lijn van Oisterwijk Veilig en herijken we het toezichts- en handhavingsbeleid.

Onderwijs

Wat betreft de onderwijsinzet blijft de bouw van scholen voorlopig een speerpunt. Als de bouw klaar is, laten we de scholen vooral zelf regisseur zijn van hun inzet.

Zwembad de Leije

Op termijn sluiten we zwembad De Leije. Dat doen we met pijn in ons hart. De grote kostenpost maakt deze keuze onontkoombaar. We vertrouwen op ontwikkelingen in de markt die de vraag naar overdekt zwemwater opvangen. Het Staalbergven willen we behouden vanwege de aansluiting bij ons toeristische en groene profiel.

subsidies

De algemene korting op de subsidies (sportieve, culturele en sociale activiteiten) wordt in drie stappen doorgevoerd: 10% per 2013, 20% per 2014 en 30% per 2015. We gaan daarbij uit van de draagkracht en de zelfwerkzaamheid van de gemiddelde burger. Voor de minst draagkrachtige inwoners c.q. voor de meest kwetsbare onderdelen van het beleid bieden we via fondsen de basis voor participatie.

Versorbering WMO

We versoberen de WMO voor individuele voorzieningen en overige prestatievelden (jeugd, opvang, zorg en participatie). Hiermee onderstrepen we de kantelinggedachte: van verzorgingsstaat naar samenleving met eigen én gedeelde verantwoordelijkheid. Naast de bestaande, wettelijk toegestane regelingen willen de mogelijkheden voor een participatiefonds voor minima verkennen. We richten ons meer op preventie van schulden en op het stimuleren van mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Onze succesvolle werkmakelaar blijven we inzetten. Lokale economische inzet is hierbij het uitgangspunt. Dat geldt niet alleen voor het nieuwe Maatschappelijk Bedrijf Oisterwijk maar voor alle gangbare bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid. Daarom is samenwerking op de bedrijventerreinen zo van belang, evenals centrummanagement. De komende jaren plukken we daar de vruchten van. In het jubileumjaar Oisterwijk 800 geeft de gezamenlijke inzet van burgers én bedrijven extra kleur aan deze unieke verjaardag.

Gemeentelijke organisatie

Ook de gemeentelijke organisatie moet het met minder menskracht doen. Veel van de voorstellen hebben bij anderen én bij onszelf een directe of indirecte personele consequentie. De consequenties van onze keuzen sterken ons in de gedachte dat het verstandig is om in te zetten op een sluitende begroting in 2015. Dat geeft ons de gelegenheid om, met name de grote maatregelen, heel zorgvuldig voor te bereiden en te communiceren. Onze inwoners, maatschappelijke partners en onze medewerkers verdienen die zorgvuldigheid.

Aan de slag

We moeten samen aan de slag. Raad, college, organisatie, inwoner, ondernemer, niemand kan alleen het geschetste perspectief realiseren. Partijen hebben elkaar nodig. Wij staan klaar om het debat aan te gaan en samen te doen wat nodig, wat verantwoord en wat mogelijk is.