Woningcorporatie Ymere

Nieuwe elektrische muurverwarming voor woningen; slim, innovatief en duurzaam

29-4-2011

Enthousiasme na succesvolle test in de praktijk in een huurwoning in Amsterdam-Noord.

Op donderdag 28 april presenteerden ActiveWarmth en woningcorporatie Ymere een nieuw renovatie-energieconcept met onder andere elektrische muurverwarming. In de afgelopen wintermaanden is het systeem voor het eerst in de praktijk getest in een huurwoning in Amsterdam-Noord.

Het concept is milieuvriendelijk, betaalbaar en bewoners vinden het binnenklimaat van de woning comfortabel. Ymere vindt het concept geschikt voor de renovatie van een woning wanneer een huurder vertrekt en gaat de komende tijd een aantal van dit soort renovaties met elektrische muurverwarming uitvoeren.

Elektrische muurverwarming
Kern van het renovatie-energieconcept is de muurverwarming met een onzichtbaar polymeer verwarmingselement. De muren worden verwarmd door matten van polymeer (een synthetisch rubber) die op gipsplaten zijn geplakt. Door de aansluiting van zwakstroom begint elektrische stroom door ketens van carbondeeltjes te lopen, waardoor de temperatuur stijgt tot een vooraf bepaalde waarde.

Slimme bewegingssensoren in alle ruimtes van de woning stellen het systeem in werking alleen daar waar iemand aanwezig is zodat de energie efficiënt wordt ingezet. Al snel is er een aangename gevoelstemperatuur, wat bij een conventioneel systeem veel langer duurt.

Elektrische verwarming kenden we natuurlijk al via straalkachels maar die verwarmen een ruimte niet gelijkmatig, zijn veel minder efficiënt en nemen in iedere kamer ruimte in beslag. In de toekomst kan het elektrische verwarmingssysteem in de woning zelfs op afstand worden aangestuurd via de mobiele telefoon of via internet.

De elektrische wandverwarming is afgestemd op andere duurzame onderdelen van het renovatie-energieconcept, zoals een warmte-terugwin-installatie, de warmwatervoorziening en een hoogwaardige isolatie. Bij elkaar vormen zij een sluitend systeem dat een zo efficiënt mogelijk energieverbruik garandeert en voorziet in sterke vermindering van lokale CO²-uitstoot.

Toepassing in bestaande bouw
Ymere zoekt zoals alle woningcorporaties naar oplossingen om bestaande woningen te verduurzamen en gaat daarom graag experimenten aan. De steeds hoger wordende energielasten voor bewoners en het feit dat energielabels mede de huurprijs gaan bepalen, maken duurzame oplossingen steeds noodzakelijker.

Willem Neeleman van ActiveWarmth en Ymere hebben samen een proefwoning van Ymere in Amsterdam-Noord gerenoveerd volgens het bovenstaande renovatie-energieconcept. Voor metingen en optimalisatie is ook de TU Eindhoven betrokken. Dit is de eerste woning in Nederland met deze elektrische muurverwarming.

De proefwoning werd vanaf december opengesteld voor logees die hun woonervaring met Ymere deelden. Hoewel een enkeling het gezellige kacheltje miste, reageerden de gasten overwegend positief op het comfort en het binnenklimaat.

Dit is voor Ymere reden om de mogelijkheden voor verdere toepassing te onderzoeken, want tegen een vergelijkbare investering als bij reguliere renovaties worden energielasten gedrukt, hebben woningen een beter binnenmilieu, zijn exploitatiekosten lager, wordt de woning meer waard en wordt bovendien een bijdrage geleverd aan een schoner milieu.

Ymere gaat in de praktijk volgen hoe hoog het energiegebruik in deze woningen is in vergelijking met woningen met traditionele isolatie en CV-installatie. Vooral de invloed van bewonersgedrag wordt dan beter zichtbaar.

Hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit van Utrecht Herman Wijffels sprak zijn steun uit voor het systeem, dat voortgekomen is uit het verwarmingselement van polymeer dat in 2007 onderscheiden is met een innovatieprijs die naar hem vernoemd is.

'Ik voel me de grootvader van wat hier gebeurt', zei de voormalige topman van de Rabobank, de SER en de Wereldbank. 'Het is duidelijk dat we zullen moeten werken aan de bestaande gebouwen, daar vindt een derde van ons energieverbruik plaats', zei hij. 'Dit systeem is een interessante bijdrage aan het energieneutraal maken van de bebouwde omgeving.'