Gemeente Coevorden


Raadsleden dragen zelf hun stoelen naar de vrachtwagen.

De gemeenteraad van Coevorden heeft tijdens de Politieke Markt Coevorden op 28 april afscheid genomen van de Nieuwe Veste als vergaderlocatie. Na bijna tien jaar en honderd vergaderingen vertrekken de raadsleden naar hun nieuwe onderkomen, de raadszaal in het Hof van Coevorden. Deze laatste raadsvergadering werd op een ludieke manier afgesloten, de raadsleden hielpen met het opruimen van het raadsmeubilair.

Voordat de overstap naar De Nieuwe Veste werd gemaakt, vergaderde de raad in het kasteel, nu door ondernemer Jos Wijland in gebruik als Châteaurestaurant. Toen in 2002 het dualisme werd ingevoerd en de wethouders geen deel meer uitmaakten van de raad, werd de ruimte te klein en begon een zoektocht naar een grotere vergaderplaats. De Nieuwe Veste bood gastvrij haar aula aan. De bodes van de gemeente en de conciërges van de school bouwden deze ruimte jarenlang om van aula naar raadszaal.

Afscheid
Er werd aan het einde van de vergadering uitgebreid stil gestaan bij dit bijzondere moment. Burgemeester Bouwmeester bedankte de Nieuwe Veste voor haar gastvrijheid en deed hen een kleurengravure cadeau namens de gemeente. De conciërges en de bodes kregen ook een blijk van waardering voor al het werk dat ze hebben verzet. Wim Berends, directielid van de Nieuwe Veste, vertelde dat de school de raad altijd met plezier heeft ontvangen en dat hij hoopte dat een goede samenwerking tussen school en gemeente blijft bestaan. Namens de school ontvingen alle raadsleden en andere aanwezigen een dvd over de Nieuwe Veste.

Nieuwe raadszaal
De nieuwe raadszaal in het Hof van Coevorden wordt voor het eerst uitgetest door de jeugdgemeenteraad tijdens de publieksopening van het Hof van Coevorden op zaterdag 14 mei van 10.30 tot 12.00 uur. 27 Scholieren uit 4 HAVO en 4 en 5 VWO van scholengemeenschap De Nieuwe Veste gaan in de raadszaal met elkaar in debat. Vier 6-VWO-leerlingen vervullen de rollen van wethouders. Het is aan voorzitter Bert Bouwmeester om de vurige debatten in goede banen te leiden. De `echte' gemeenteraad vergadert voor het eerst op 17 mei in zijn nieuwe onderkomen. De raadsvergaderingen worden vanaf die datum live uitgezonden in beeld en geluid via www.raadcoevorden.nl.