Gemeente Tytsjerksteradiel


onthulling sluizen Alde Leije en Wier

Op donderdag 28 april zijn de namen van de sluizen in Alde Leie en Wier onthuld. De Anita Andriesen sluis en de Schutsluis Wierstersyl zijn beide onderdeel van de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Mevrouw B. Tol, wethouder gemeente Het Bildt en de heer J.S. Keizer, voorzitter stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute demonstreerden de werking van de sluis en onthulden in Alde Leie de naam. De naamgeving van sluis Wier kwam aan bod door een korte filmimpressie. Bij beide sluizen zijn ook vispassages aangelegd. Hierdoor wordt de vismigratie van de polder naar de Friese boezem (en omgekeerd) verbeterd. Dat is vooral van belang voor de glasaal en de tiendoornige stekelbaars, die als voedsel voor de lepelaar dienen.

In 2013 route bevaarbaar
De aanleg van de sluizen is een belangrijke stap naar het bevaarbaar maken van de vaarroute. Dertien bruggen zijn inmiddels verhoogd naar een brughoogte van 2.50 meter. Tot 2013 wordt de vaarweg verbreed en uitgediept. Straks kunnen er boten varen met een doorvaarthoogte van ongeveer 2.40 meter en een maximale diepgang van 1.30 meter. De provinciale brug Vrouwbuurtstermolen bij Vrouwenparochie is één van de dertien bruggen die is aangepast. De bestaande brug kon niet worden verhoogd en daarom is een geheel nieuwe brug gebouwd. Deze is sinds februari 2011 in gebruik genomen door het verkeer. In de omgeving van Berlikum en in het deel Bartlehiem tot Leeuwarden is inmiddels ongeveer 340 meter aan aanleg-voorzieningen vervangen of nieuw aangelegd. Ook het nieuwe haventje in Aldtsjerk is een goede uitvalbasis om een paar dagen het gebied te verkennen.

Impuls voor recreatie
De aanleg van de Noordelijke Elfstedenvaarroute moet de recreatie en toerisme in deze streek een impuls geven. Aanvullend hierop is het doel om het landschap en de natuur te verbeteren. Zo zijn er plannen om drie natuurgebieden bij het Wiersylster Rak en de Blikfeart, waar weidevogels en lepelaars leven, te verbinden en te vergroten. Meer informatie is te vinden via www.friesemeren.nl .